Artikelen

Social start-up Piipol: 5 banen voor wizzkids

Bart en Rik zijn er van overtuigd dat computertalenten niet aan de zijlijn van het maatschappelijke veld mogen blijven staan. Zij zagen teveel mensen die vanwege hun onvermogen om zich voldoende aan de werkomgeving aan te passen buiten de arbeidsmarkt ..

Gepubliceerd op 18 juni 2015

Bart en Rik zijn er van overtuigd dat computertalenten niet aan de zijlijn van het maatschappelijke veld mogen blijven staan. Zij zagen teveel mensen die vanwege hun onvermogen om zich voldoende aan de werkomgeving aan te passen buiten de arbeidsmarkt terechtkwamen. Halverwege vorig jaar richtte ze de social enterprise Piipol op. Met een andere, vaak persoonlijkere benadering creëert ze werk voor voor excellente wizkids als web- of applicatiebouwer of als systeembeheerder. Mensen die het in het commerciële bedrijfsleven niet redden of er zelfs helemaal geen kans kregen.

Vliegende start
Het gaat goed met Piipol. Sinds de oprichting, nog geen jaar geleden, werden alvijf wizkids met afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan geholpen. Ook klanten tonen hun tevredenheid. Een mooi voorbeeld daarvan is de geavanceerde zoekfunctie die Piipol voor TNO ontwikkelde, waarop TNO een vervolgopdracht plaatste. Piipol heeft zich op de kaart gezet.

piipol_kantoor2Anders dan normaal
Bij Piipol werken de mensen in een kantoor zonder ramen, om prikkels van buiten te beperken. De arbeidsomstandigheden worden zo veel mogelijk aan de werknemers aangepast.

Rik ”Als iemand 's nachts beter werkt dan overdag, bootsen we de nacht na door een afgetimmerde donkere ruimte te creëren. Iemand die de ochtendspits te stressvol vindt, mag al om 7 uur beginnen en iemand die 's ochtends niet zo snel opstart, begint om tien uur met zijn werkzaamheden”.


Ook sollicitatieprocedures verlopen wizzkid-vriendelijk. Diploma’s, bijvoorbeeld, zijn dij deze social enterprise van ondergeschikt belang. Ook met een gatenkaas van een c.v. kan er genoeg reden zijn voor een gesprek.

Bart "Een sollicitant mailde ons een code waarmee hij aantoonde dat een aantal websites lek was, waardoor hij database van bedrijven kon overnemen. Bingo! Het zijn echt passie en kwaliteiten die voor ons doorslaggevend zijn."

Ultramodern
De mensen bij Piipol mogen dan anders werken dan op een doorsnee ict-bedrijf, op hun vakgebied zijn ze zonder uitzondering gedreven en geniaal. Voor TNO werd een ultramoderne zoekmachine gebouwd, waarvan de organisatie onmiddellijk een tweede wilde hebben. Ook werd er bijvoorbeeld al een telefooncentrale ingericht, heel ingenieus met allerlei keuzemenu's en afdelingsvoicemails.

Bij Piipol gaat het om prestaties én werkplezier. Werknemers mogen zich wat anders gedragen. Aan hun sociale vaardigheden mag wat schorten en met een lichamelijke of geestelijke beperking wordt rekening gehouden. En de formule werkt zichtbaar. Piipol is klaar om de komende tijd meer opdrachten aan te nemen, verder te groeien en zo méér kansen te creëren voor excellente wizzkids.

Rik: “Alleen met hen is Piipol tot excellente dingen in staat.”

Meer weten over Piipol? Bekijk de website 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •