Artikelen

Social Enterprise 'early adopter' in voormalige tramremise Amsterdam

Wanneer je de pas gerenoveerde Tramremise de Hallen inwandelt, is het eerste dat je ziet de imposante kunstuitleen Beeldend Gesproken met meer dan duizend veelkleurige werken. Vlak tegenover de bibliotheek, de nieuw te bouwen filmhallen, Hotel de Halle..

Gepubliceerd op 5 juni 2014

Wanneer je de pas gerenoveerde Tramremise de Hallen inwandelt, is het eerste dat je ziet de imposante kunstuitleen Beeldend Gesproken met meer dan duizend veelkleurige werken. Vlak tegenover de bibliotheek, de nieuw te bouwen filmhallen, Hotel de Hallen en een aantal creatieve startups. Alhoewel deze onderneming helemaal past in deze tijd (van onafhankelijke culturele initiatieven en sociale ondernemingen) en deze nieuw herrezen plek in de stad, heeft Beeldend Gesproken haar oorsprong in de bossen in Santpoort. Deze social enterprise biedt een podium aan kunstenaars met een psychiatrische achtergrond en doet dat sinds vorig jaar geheel zelfstandig, op eigen kracht in het nieuwe kloppende hart van Amsterdam West.


beeldengesproken2_squareVan binnen naar buiten
Beeldend Gesproken is begonnen als kleine kunstuitleen in een instelling in Santpoort, gericht op intern gebruik. Het idee: een podium bieden aan het werk van kunstenaars met een psychiatrische achtergrond. Het niveau van de kunstenaars bleek erg hoog en algauw kregen ook mensen van buitenaf interesse in de werken waardoor kunstliefhebbers hun weg vonden naar de uitleen en Beeldend Gesproken verder professionaliseerde als kunstuitleen. Niet alleen voor kunstminnende stadgenoten een mooie mogelijkheid om werken in bruikleen te krijgen, voor de kunstenaars vooral een manier om acquisitie te doen en inkomsten te halen uit hun werk.


Een succesvol concept
Een paar jaar geleden, in 2006, rees het ideaal om Beeldend Gesproken als zelfstandige kunstuitleen te laten functioneren die zichzelf kan bedruipen en kan concurreren met andere kunstuitlenen. Ze verhuisden naar een eigen plek in een zijstraat van de Kinkerstraat en professionaliseerden op eigen kracht verder. Niet alleen beeldendgesproken_slider_squareindividuele Amsterdammers hebben werken aan de muur hangen, ook bedrijven zien de waarde van deze bijzondere social enterprise. Vaak wordt bij het openen van een tentoonstelling door de kunstenaars/ de kunstuitleen wat achtergronden verteld en een rondleiding georganiseerd.


Voor de aangesloten kunstenaars vervult Beeldend Gesproken een belangrijke rol in het (letterlijk) tentoonspreiden van hun werk, ze nemen een deel van het zakelijke kunstenaarsleven op zich door het aanbieden van het werk aan potentiële leners en het in orde maken van de administratie rondom het lenen en/of verkopen van de (voornamelijk) schilderijen en tekeningen. Vaak niet de liefhebberij van de makers van de kunst. De werken komen vanuit het hele land, verzamelen zich in de voormalige tramremise en wordt vervolgens door Beeldend Gesproken bezorgd bij de leners. De makers ontvangen een percentage van ofwel het leenbedrag ofwel het aankoopbedrag. Bovendien is het mogelijk om een werk in opdracht te laten maken door een van de aangesloten kunstenaars.


Extase_SvetlanaTiourinaSvetlana Tiourina (Rusland, 1964) studeerde aan verschillende kunstinstellingen en geeft al sinds haar studententijd haar werk uit in tijdschriften en boeken. Behalve als portrettist is ze bekend als illustrator (in olieverf) van diverse (kinder-)boeken. Als uitgangspunt voor haar werk neemt zij de klassieke academische grondslagen, die zij naar eigen inzichten verwerkt. Inzichten die niet los te denken zijn van haar Russische ziel. Haar werk is echter nooit zwaar, maar levendig, vol dynamiek, met rijke en warme kleuren. Lees meer over (het werk van) Svetlana


 


Zichtbare social enterprise
Sinds vorig jaar is Beeldend Gesproken een volledig zelfstandig draaiende kunstuitleen, de nieuwe locatie maakt dat het steeds meer een publieke rol zal vervullen in de stad en steeds zichtbaarder zal maken dat een klein maatschappelijk initiatief kan uitgroeien tot een professionele onderneming. En behalve een kunstuitleen is er in De Hallen ook ruimte voor exposities en een podium dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. 


www.beeldendgesproken.nl | Hannie Dankbaarpassage 23, Amsterdam 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •