Artikelen

Sociaal ondernemen niet zonder subsidie?

NRC poneerde de stelling: "Sociaal ondernemen kan niet zonder structurele subsidie". Onze reactie: oneens.

Gepubliceerd op 18 juni 2018

NRC Handelsblad heeft op 15 juni, naar aanleiding van het faillissement van Granny’s Finest, bij verschillende mensen een reactie gevraagd op de stelling Sociaal ondernemen kan niet zonder structurele subsidie. Social Enterprise NL is niet om een reactie gevraagd, maar we reageren wel graag. Wij zijn het oneens met de stelling om verschillende redenen. 

Definitie sociale onderneming
Allereerst lijkt de stelling uit te gaan van een nauwe definitie van sociaal ondernemen waarbij het alleen gaat om werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Sociaal ondernemers richten zich echter op een breed scala aan maatschappelijke vraagstukken: van het tegengaan van internationale armoede zoals Tony’s Chocolonely tot het hergebruik van grondstoffen zoals Loop.a life

Een sociale onderneming is een bedrijf met een maatschappelijke missie waarvan het merendeel van de inkomsten uit de verkoop van een product of dienst komen (bekijk hier de complete definitie). In de opstartfase kan het aandeel geefgeld hoger zijn. Bekijk hier alle sociale ondernemingen die zijn aangesloten bij Social Enterprise NL.

Financiële prestaties sociale ondernemingen
Ten tweede is het merendeel van de Nederlandse sociale ondernemingen niet of nauwelijks afhankelijk van subsidie. Uit de Social Enterprise Monitor 2016 komt naar voren dat 60% van de sociaal ondernemers helemaal geen subsidie ontvangt en 28% voor minder dan 25% van de inkomsten.

Uit onderzoek van McKinsey (‘Scaling the impact of the social enterprise sector’) komt zelfs naar voren dat 31% van de sociale ondernemingen winstgevend is en 24% break-even draait. Iets minder dan de helft van de ondernemingen is verlieslatend. Dat is grotendeels te verklaren doordat het om jonge ondernemingen gaat en weinig bedrijven zijn vanaf het begin winstgevend. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat slechts 20% van de ondernemingen die in 2011 actief waren, in 2016 failliet waren. Dit percentage ligt lager dan bij het totale MKB.

Innovatieve business modellen
Als laatste moeten we niet vergeten dat sociale ondernemingen vaak experimenteren met innovatieve business modellen die zich nog niet bewezen hebben. Dat kost tijd, zoals ook Joske Paumen van de The Colour Kitchen in haar reactie aangeeft, en lukt niet altijd. Dat hoort bij ondernemerschap. De maatschappelijke problematiek is echter niet verdwenen (bijna de helft van de ouderen voelt zich eenzaam. Laten we daarom vooral waardevolle lessen trekken uit het mooie werk dat Granny’s Finest de afgelopen jaren heeft gedaan.

 

trefwoorden:

media nrc ondernemen pers sociaal subsidie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •