Artikelen

OV Fiets Recycle: NS roetzificeert afgeschreven OV-fietsen

Op station Utrecht en Amersfoort kun je vanaf deze maand gebruikmaken van de OV-fiets Recycle. Een fiets die eruit ziet als zijn blauw-gele voorganger maar voor 70% bestaat uit oude onderdelen als frames, sturen, stuurpennen, wielen en banden van afg.

Gepubliceerd op 11 september 2014

Op station Utrecht en Amersfoort kun je vanaf deze maand gebruikmaken van de OV-fiets Recycle. Een fiets die eruit ziet als zijn blauw-gele voorganger maar voor 70% bestaat uit oude onderdelen als frames, sturen, stuurpennen, wielen en banden van afgedankte verhuurexemplaren. 


Na 4 jaar fietsen door Nederlands weer en wind is de meeste glans van de OV-fiets af en zijn ze niet meer geschikt voor de verhuur. NS ging daarom met social enterprise Roetz-Bikes om tafel om te zoeken naar een duurzame en sociale manier om de fietsen terug te krijgen in het verkeer. Roetz-Bikes heeft al een aantal jaar ervaring met het ombouwen van oude fietswrakken tot moderne stadsfietsen en was daarom voor NS een gouden match


Tiemen (mede-oprichter van Roetz-Bikes): “De oude OV-fietsen zijn tot op het laatste schroefje uit elkaar gehaald. De ruim 100 losse onderdelen worden schoongemaakt, gelakt of vervangen, zodat de OV-fietsen weer in nieuwstaat zijn."


recycle


De fonkelnieuwe fietsen van social enterprise Roetz-Bikes worden vervaardigd bij Paswerk, een re-integratiebedrijf in Cruquius waar medewerkers worden opgeleid tot zelfstandige fietsenbouwers. Daarna gaan ze naar de assemblage-afdeling voor de afwerking van de fiets. Door het 'roetzificeren' van de fietsen wordt niet alleen de levensduur met zo'n 6 jaar verlengd, het systeem is daarnaast duidelijk duurzamer dan het importeren van nieuwe frames. 


Op dit moment wordt er een proef gedaan met 100 OV-fiets Recycles, en als het een succes blijkt worden ook de ruim 7.000 andere OV-fietsen onder handen genomen. Iedereen winst! Bekijk het filmpje over de Recycle.


Meer weten over Roetz-Bikes? Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •