Artikelen

Nieuw rapport ABN AMRO over Social Impact Bonds

In 'Kansen en uitdagingen in Nederland' wordt de markt van Social Impact Bonds in Nederland onderzocht en worden aanbevelingen voor de toekomst gegeven. Een Social Impact Bond (SIB) is een contract waarbij private investeerders betalen voor een maat..

Gepubliceerd op 13 oktober 2015

In 'Kansen en uitdagingen in Nederland' wordt de markt van Social Impact Bonds in Nederland onderzocht en worden aanbevelingen voor de toekomst gegeven.

Een Social Impact Bond (SIB) is een contract waarbij private investeerders betalen voor een maatschappelijke interventie, bijvoorbeeld ingrijpen op jeugdwerkeloosheid. Aan het eind van zo’n traject wordt gemeten in welke mate de gestelde doelen zijn behaald. Op basis van dat resultaat betaalt de overheid de investeerders vervolgens terug, eventueel met rendement. Haalt de interventie niets uit, dan krijgen de investeerders dus niets terug: no cure, no pay. Zo dragen de investeerders het risico van de interventie, in plaats van de overheid.

De Nederlandse markt van SIB’s is nog jong, maar heeft genoeg potentie om uit te groeien tot een belangrijk financieringsinstrument voor de publieke sector. Voor ABN AMRO de reden om te onderzoeken hoe de markt ervoor staat: welke kansen en uitdagingen liggen er voor SIB’s die zich bezighouden met criminaliteitsbestrijding, arbeidsparticipatie, gezondheidszorg, ontwikkelingssamenwerking en jeugdzorg? Op basis van literatuur, interviews en eigen ervaringen komt ABN AMRO voor elke sector en de hele SIB-markt tot aanbevelingen voor investeerders, intermediairs, (sociaal) ondernemers en overheden. Lees hier nieuwsbericht.

The Colour Kitchen is een voorbeeld van een sociale onderneming die een SIB heeft afgesloten. 

Download het hele rapport.

ABN AMRO is founding partner van Social Enterprise NL.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •