Artikelen
Lendahand: Nederlandse lening voor exotische ondernemers
Een sterk MKB is een goede motor voor een gezonde economie, daar is Peter Heijen (oprichter Lendahand) van overtuigd. Alhoewel in westerse landen het MKB voor ruim 60% van de banen zorgt, ligt dat percentage in landen als de Filipijnen en Colombia vaak..
Gepubliceerd op 4 juni 2014
Een sterk MKB is een goede motor voor een gezonde economie, daar is Peter Heijen (oprichter Lendahand) van overtuigd. Alhoewel in westerse landen het MKB voor ruim 60% van de banen zorgt, ligt dat percentage in landen als de Filipijnen en Colombia vaak vele malen lager. Peter, van oorsprong bankier, zag tijdens zijn reizen door Bangladesh dat voornamelijk de stroeve toegang tot financiering voor kleine en middelgrote ondernemingen in opkomende economieën daar aanleiding voor is. Een gemiste kans, want juist een welvarende middenstand zorgt voor groei van werkgelegenheid en afname van armoede.
Met deze wetenschap, gecombineerd met zijn jarenlange ervaringen bij de bank en zijn natuurlijke interesse in internationale ontwikkeling, richtte hij in 2011 Lendahand op. Een crowdfundplatform dat het voor Nederlanders makkelijk te maken een bedrag uit te lenen aan (sociaal) ondernemers in de Filipijnen.
Peter: Veel ondernemingen in opkomende landen zijn te klein om naar de bank te gaan en te groot voor micro finance. Ik wil me met Lendahand juist richten op the missing middle: meso finance.
Het opstarten van een onderneming is door de vele mogelijkheden tot microkrediet gelukkig vaak geen probleem meer, maar juist ondernemers die toe zijn aan een professionaliseringsslag vangen vaak bot. Juist op het moment dat er investering gedaan moeten worden voor nieuwe machines of grondstoffen stuiten de ondernemers vaak op een gebrek aan financieringsmogelijkheden. Lendahand wil juist deze up and running ondernemers een gezicht bieden, hun impact laten zien en Nederlandse uitleners een laagdrempelige methode bieden om een bedrag tussen de 50 en 3.000 euro te lenen -tegen 3% rente- aan de ondernemers ver weg.
Jose[/caption]
Neem bijvoorbeeld Jose Romulo Dedel Briones II, hij is 37 jaar en eigenaar van Multi Circle Trading Company, een bedrijf met 17 werknemers dat kasten produceert en verhandelt op de Filipijnen. Het bedrijf verkoopt kasten over het hele land. Jose wordt graag JR genoemd door zijn mensen, liever dan baas of chef. Het bedrijf is in 2010 opgericht en loopt goed, maar om de productie te kunnen verhogen en nieuwe mensen aan te nemen heeft hij een lening uitstaan bij Lendahand.
Peter: Veel ondernemers hebben zelf gemerkt hoe fijn het is om een lening te kunnen krijgen om verder te groeien, zij geven die kans nu weer aan anderen. Dat vind ik mooi.
De Filipijnse Angelita Dagoc is een ervaren ondernemer en een succesvolle gitaarbouwster. Een aantal jaar geleden startte ze haar eigen gitaarfabriek, een bedrijf waar inmiddels meer dan 20 mensen werkzaam zijn en de gitaren worden verkocht over de hele wereld. Het doel van Angelita is niet alleen een gezond en mooi bedrijf te runnen, maar ook om haar werknemers en hun familie te ondersteunen om een betere toekomst op te bouwen. Via een succesvolle
crowdfundactie via Lendahand heeft ze nu weer voldoende kapitaal om meer opdrachten aan te kunnen nemen en zo de productiecapaciteit te laten groeien.
[caption id="" align="alignright" width="264"] Succesvolle Filipijnse gitaarfabriek[/caption]
Om de leningen mogelijk te maken werkt Lendahand nauw samen met Venture South, een partner die in gesprek gaat met de bewuste ondernemers en hun groeimogelijkheden in kaart brengt. Vervolgens koppelt Lendahand deze ondernemers weer aan de Nederlandse investeerders op Lendahand.com. Bovendien neemt Venture South het financieringsrisico op zich, zo is het risico voor investeerders minimaal. Tot nu toe is 100% van de leningen volledig terugbetaald. Bovendien zijn er door de leningen al 104 banen gecreëerd.
Ook Lendahand zelf groeit, inmiddels bestaat het team uit 4 mensen een een groep van 'wijzen' die aan de zijlijn meedenkt. Allemaal mensen die uit ofwel de investeerderswereld komen ofwel uit de NGO sector en geloven in de potentie en het belang van mesofinance. Wil je meer weten en zelf in een ondernemer investeren? Dat kan vanaf 50. Kijk eens op www.lendahand.com
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!