Artikelen

Inspiratie en kennis op gemeentecongres

Het gemeentecongres ‘De social enterprise als businesspartner van de gemeente’ op donderdag 22 september was een groot succes. Ambtenaren, beleidsmakers en sociaal ondernemers spraken over mogelijkheden en samenwerkingen. Een kort verslag.

Gepubliceerd op 28 september 2016

Het gemeentecongres ‘De social enterprise als businesspartner van de gemeente’ op donderdag 22 september was een groot succes. Ambtenaren, beleidsmakers en sociaal ondernemers spraken over mogelijkheden en samenwerkingen. Ook werden er interessante nieuwsfeiten gepresenteerd. Zo verwezen we in de nieuwsbrief al naar de landelijke lancering van het landelijke inititatief voor een PSO 30+ certificaat door Staf Depla, wethouder van Werk, Economie en Beroepsonderwijs in Eindhoven. Lees hier meer over dit initiatief.

Inspiratie uit Groot Brittannie
Chris Symons, een van de oprichters van GLL, de grootste social enterprise in ‘leisure’ in Groot Brittannië gaf een presentatie over het bouwen van de onderneming. GLL, opgericht in 1993, runt door het hele land verschillende public services zoals zwembaden, fitnesscentra en bibliotheken. GLL is georganiseerd als een social enterprise; alle activiteiten staan in het belang van de community en GLL is eigendom van de medewerkers. Toch moeten zij ook gewoon op prijs en service concurreren met commerciële aanbieders. Een inspirerende key note voor zowel de gemeenteambtenaren als sociaal ondernemers, en daarna ook nog een actieve en informatieve deelsessie. Bekijk hier de presentatie van Chris Symons. 

Nieuw rapport sociaal ondernemen McKinsey
Willemijn Verloop, directeur Social Enterprise NL, presenteerde de eerste cijfers van het nieuwe onderzoek van McKinsey naar de social enterprise sector in Nederland. De cijfers zijn nog niet openbaar, maar wel kunnen we al delen dat de sector nog steeds groeit. Begin oktober zullen we daar op onze website mee over vertellen.

Social Impact Bonds
De jongste spreker in het plenaire gedeelte was Dominique Smeets, die deze plek gekregen had met het winnen van de Social Enterprise NL scriptieprijs. Dat hij deze prijs niet voor niets heeft gewonnen bleek ook nu weer. De waardevolle informatie over Social Impact Bonds die hij voor zijn scriptie verzamelde, werd ook op het gemeentecongres met grote belangstelling ontvangen. 

NB: De scriptie van Domique Smeets is under review bij Journal of Social Entrepreneurship en zal niet online worden gepubliceerd totdat beslissing over publicatie is genomen.

Presentaties online
Naast het plenaire gedeelte waren er nog tien deelsessies, waarin vele verschillende onderwerpen aan bod kwamen. Hier vind je de presenaties van Chris Symons en de deelsessie "Help, mijn wethouder wil een social impact bond'.

De Transparant Prijs
Het volgende nieuwswaardige moment was het uitreiken van De Transparant Prijs voor Social Enterprises 2016. Tony's Chocolonely won de prijs wegens hun transparante communicatie over missie en impact, inclusief openheid over governance, omzet en resultaatscijfers via hun jaarFAIRverslag. De prijs t.w.v 10.000 euro werd vorig jaar gewonnen door Fairmail, die ook dit jaar bij de top 3 hoorde. Beste nieuwkomer in de top 3 was  Bakkerscafé Brood op de Plank uit Nijmegen. 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •