Artikelen

Iedereen werk is iedereen winst

Werkgelegenheid is een van de grootste problemen van de komende decennia. In Nederland krijgen nu al meer dan 1,6 miljoen mensen een uitkering. Gelukkig zijn daar de sociaal ondernemers die zich richten op groepen die buiten de boot vallen. Lees verder!.

Gepubliceerd op 26 juni 2018

Deze week staat hoofdstuk 6 uit Zaken die je raken in de spotlights.

Werkgelegenheid is een van de grootste problemen van de komende decennia. In Nederland krijgen nu al meer dan 1,6 miljoen mensen een uitkering (67-plussers en studenten niet meegeteld) en dat wordt alleen maar meer door de toenemende robotisering en automatisering. Futuroloog Martin Ford denkt dat met name de banen ‘in het midden’ zullen verdwijnen. De slecht betaalde banen blijven over en wat gebeurt er bijvoorbeeld met de 230.000 chauffeurs die straks geen baan meer hebben door zelfrijdende auto’s? En dan hebben we het nog niet eens over de mensen met een arbeidsbeperking die door verdringing niet aan een baan komen. Technologische innovaties invoeren kunnen we goed, maar we hebben een stuk minder aandacht voor het doorvoeren van sociale innovaties. Terwijl de behoefte aan die laatste juist zo groot is.

 

‘’Als de economie goed draait, komt zo’n beetje iedereen wel aan een baan daar is ons systeem min of meer op gebouwd. Als dat niet zo is, ontstaat verdringing: de beste mensen houden werk en de minder goeden komt thuis te zitten’’ - Zaken die je raken


Talent maximaal benutten

Gelukkig zijn daar de sociaal ondernemers die zich richten op groepen die buiten de boot vallen. Zij kijken naar mensen, en kijken waar hun talenten liggen en richten het werk vervolgens zo in dat deze talenten maximaal worden benut. En dat is maar goed ook, want iedereen werk is iedereen winst.

 

Empowerende impact

Een voorbeeld van een onderneming die dat doet is Discovering Hands. Zij schakelen blinde mensen in om borstkanker te detecteren; blinden voelen immers sneller een onregelmatigheid zoals een verdacht knobbeltje. En op de blinden heeft het een enorm empowerende impact. Of neem De Prael, een Amsterdamse bierbrouwerij en eetgelegenheid die is opgericht om ervoor te zorgen dat mensen met flinke problematiek zelfstandig mee kunnen doen in de maatschappij. Ondertussen hebben ze 140 plekken voor mensen uit deze doelgroep. Maar er zijn ook de zogenaamde ‘dubbele’ sociale ondernemingen, zoals postbedrijf Cycloon Post: naast dat ze werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, streven ze ook naar steden zonder vieze bezorgbusjes. Dubbele impact dus!

 

‘’We do not hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people’’ - Greyston Bakery


Geloof jij in actie?

Zo zie je dat er heel wat ondernemers zijn die werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar er zijn er nog veel meer zoals Greyston Bakery, Passwerk, Piipol, Kringwinkels, Labeur, Pro Nature, Emma Safety Footwear, Roetz Bikes, De Meewerkers en Ctaste. Benieuwd hoe zij dat doen, welke impact zij creëren en hoe jij kan helpen? Lees het zesde hoofdstuk van Zaken die je raken. Koop het voor jezelf of geef het kado aan iemand die gelooft in actie!

 

#inclusievesamenleving #inclusief #arbeidsparticipatie #iedereenwerkiedereenwinst

trefwoorden:

arbeidsparticipatie iedereenwerkisiedereenwinst impact socialeondernemingen zakendiejeraken

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •