Artikelen

Gastblog: Hoe zit dat nou met de Buurtboer?

Gastblog van Eliza van der Laan van De Buurtboer De Buurtboer levert dagelijks kraakverse lunchproducten bij bedrijven. In de houten kistjes van de Buurtboer vind je alles voor de perfecte keukentafellunch. Denk aan ambachtelijk brood, huisgemaakte..

Gepubliceerd op 1 mei 2014

Gastblog van Eliza van der Laan van De Buurtboer

De Buurtboer levert dagelijks kraakverse lunchproducten bij bedrijven. In de houten kistjes van de Buurtboer vind je alles voor de perfecte keukentafellunch. Denk aan ambachtelijk brood, huisgemaakte salades, verse scharrelvleeswaren, biologische zuivelproducten en seizoensfruit. Dankzij een ‘no-waste’ policy, elektrisch vervoer en meer dan twintig lokale producenten aan boord, heeft de Buurtboer de eerste stappen als Social Enterprise gezet!

Kleffe bolletjes kaas
Vanuit de overtuiging dat écht lekker lunchen op kantoor beter en makkelijker kan, hebben Nikki Wiesman en Caroline van der Lande in 2010 de Buurtboer opgericht. Beide hebben jarenlange ervaring opgedaan als marketeers binnen corporate bedrijven in de voedingswereld. Daar realiseerden zij zich dat vers, smaakvol en gezond eten niet voor iedereen de normaalste zaak is. Zeker in de standaard bedrijfskantines vind je nog altijd het kleffe witte bolletje met plastic kaas en zoute oplossoep. Naast het feit dat de kwaliteit van het eten te wensen over laat wordt er vaak ook nog eens veel eten weggegooid. Beide beperkingen zijn niet meer van deze tijd waardoor Nikki en Caroline met een alternatief kwamen: de Buurtboer.

buurtboer_foto2‘Local heroes’
De Buurtboer stelt met lokale, ambachtelijke en biologische producenten dagelijks de allerlekkerste lunches samen. Zo komen de kazen bijvoorbeeld uit het Groene Hart, een coöperatie van boeren die samen hun lekkerste biologische en boerenkazen voor ons selecteren. Een ander basisproduct voor de lunch is uiteraard het brood! Om de nodige variëteit te bieden werkt de Buurtboer met verschillende bakkers uit de regio. Denk hierbij aan de bakkers van Bbrood in Amsterdam, die met een mengsel van zout, water en bloem hun eigen zuurdesem maken, Hartog’s Volkoren, die zijn volkoren granen maalt naast de bakkerij, maar ook Jordy’s Bakery in Rotterdam, die onze klanten in Rotterdam dagelijks van kraakvers brood voorziet. Ook fruittelers Vera en Dirk vullen de lunchkistjes al vanaf het eerste uur met heerlijke appels en peren en als het seizoen het toelaat komen er ook pruimen en kersen van hun boerderij in de Beemster.

Doordat de Buurtboer zo nauw samenwerkt met de producenten weet hij precies waar de producten vandaan komen en hoe ze gemaakt zijn. Hierdoor weet je tenminste zeker dat de boterham op je bord geen kunstmatige toevoegingen bevat, dat er in de huisgemaakte kipkerriesalade echte stukken kip zitten en dat de ‘echt oude’ kaas zijn tijd heeft gehad om te rijpen in de juiste omgeving.

buurtboer_story

No waste policy
De lunches worden heel precies samengesteld door middel van een uitgebreid bestelsysteem. Op basis van dit systeem, dat continu wordt aangevuld met actuele informatie van de klant, zorgt de Buurtboer altijd voor een lunch op maat. Door deze exacte bestelwijze kan er op maat worden ingekocht en is er weinig tot geen voorraad. Op deze manier blijft er geen eten over en wordt er praktisch niks weggegooid. Wel zo duurzaam! En om er nog een schepje bovenop te doen, sinds 2013 bezorgt de Buurtboer ook met elektrische bussen de boodschappen. Want dat is wel van deze tijd!

Inmiddels bestaat het assortiment van de Buurtboer uit ruim 750 lunchproducten en stelt de Buurtboer zo’n 11.0000 lunches per week samen. Deze lunches worden geleverd in de hele Randstad, in de grote steden zoals Amsterdam Utrecht, Den Haag, Rotterdam maar ook in de gebieden daartussen. Door in iedere stad samen te werken met lokale ambachtelijke producenten – de zogenaamde - ‘local heroes’ - zorgt de Buurtboer ervoor dat alle bedrijven kunnen genieten van herkenbare en echt lekkere producten uit hun eigen regio.

Social Enterprise
De Buurtboer heeft als missie het stimuleren van het gebruik van biologische, lokale en seizoensproducten bij bedrijven. Terug naar de basis, eten zoals eten bedoeld is. Altijd vers, zo veel mogelijk van het seizoen en lokaal van de boer uit de buurt. Door bewustwording te creëren over de herkomst van eten, wil de Buurtboer zorgen dat haar klanten duurzamer consumeren en minder snel weggooien. Maar niet alleen de missie van de Buurtboer heeft een sociale grondslag, ook de bedrijfsvoering. De elektrische bezorgingen, het ‘no waste’ inkoopbeleid en ook het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zijn allemaal stappen in de goede richting; Impact First!

Wil je meer lezen over de Buurtboer en haar producenten, of zelfs misschien een keertje de lunch proeven? Ga dan naar www.debuurtboer.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •