Artikelen
Een vliegende kraai vangt altijd wat
Van half september tot begin december 2015 neem ik deel aan het Leeratelier Sociaal Ondernemerschap van de NSOB en Social Enterprise NL. Sinds een jaar ben ik geïnteresseerd in sociale ondernemingen.
Gepubliceerd op 9 december 2015
Van half september tot begin december 2015 neem ik deel aan het Leeratelier Sociaal Ondernemerschap van de NSOB en Social Enterprise NL. Sinds een jaar ben ik geïnteresseerd in sociale ondernemingen.
Bekende voorbeelden zijn Buurtzorg, Taxi Electric, Tony Chocolony en Specialisterren (mensen met autisme die software testen). Tegenover mijn kantoor in Amersfoort zit restaurant de Onthaasting waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Eigenlijk wil ik in mijn eigen stad een onderneming beginnen met mensen met een arbeidsbeperking. Om er achter te komen hoe dat het beste kan, volg ik de tactiek van de vliegende kraai. Begin september maakt Martijn van der Steen mij attent op het leeratelier van de NSOB. Deze kraai heeft zijn eerste vangst te pakken! In het leeratelier zit ik –werkzaam in het bedrijfsleven- tussen voornamelijk ambtenaren die nadenken over hoe hun gemeente zich moet verhouden tot sociale ondernemingen. De gemeenten blijkt een veelkoppig monster met veel belangen: participatie, duurzaamheid, zorg, onderwijs en economie.
Vogels vliegen van Oost naar West Berlijn…. Ik geniet er van de vragen wisselend vanuit het perspectief van de ondernemer en de overheid te beschouwen en in gedachten steeds de grens tussen bedrijfsleven en overheid over te steken. De gemeente moet twee werelden samenbrengen: de systeemwereld van de presterende en controlerende overheid en de wereld van de responsieve overheid die reageert op maatschappelijk initiatieven. In het leeratelier leren we over maatschappelijk aanbesteden en Social Return On Investment (SROI), financiering en impactmeting. We speeddaten met sociale ondernemers en horen over ervaringen in de UK. Daarnaast werken we aan onze eigen vraag. Voor mij is dat: hoe bouw ik een sociale onderneming, wat is het belang van mijn gemeente daarbij en hoe werk ik samen met die gemeente? Aan het einde van het leeratelier heb ik als vliegende kraai veel opgepikt. Mijn drive is: Leave no one behind. Ik heb een netwerk van medecursisten die mij scherpen en blijvend hulp aanbieden. Mijn plannen krijgen vaste vorm, dit idee krijgt vleugels!
Jaap Berends is bestuurskundige, werkte in de publieke sector en is directeur van Adviestalent, Jong talentbedrijf van Twynstra Gudde. Hij woont in Apeldoorn.
Meer weten over het Leeratelier Sociaal Ondernemerschap, klik hier.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!