Artikelen

Drie vragen aan Mark Hillen over Het Impactpad

Sinds oktober werkt er een projectteam in opdracht van 3 ministeries aan Het Impactpad; de open source handleiding die ondernemers praktische hulp biedt bij het zetten van volgende stap(pen) in het meten van impact. Mark Hillen over het hoe, wat & waarom.

Gepubliceerd op 4 juni 2018

impactpad.png

Op 27 juni wordt Het Impactpad in Rotterdam gelanceerd; een online open source handleiding die ondernemers praktische hulp biedt bij het zetten van volgende stap(pen) in het meten van impact. Het Impactpad is ontwikkeld in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Klimaat en Werkgelegenheid, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken met als doel om impact meten toegankelijk en betaalbaar te maken voor sociaal ondernemers. In gesprek met Mark Hillen gaan we kort in op het 'wie, wat en waarom' van Het Impactpad.

 

Hoe gaat Het Impactpad sociaal ondernemers helpen?

Met deze handleiding willen we impact meten toegankelijker en betaalbaarder maken door hen concrete handvatten en advies aan te bieden. Het Impactpad schetst de weg en geeft een stappenplan. De ondernemer kan eenvoudig bepalen wat zijn volgende overzienbare stap zou moeten zijn. Op die manier is het niet langer een onoverzienbare berg (werk), maar wordt het een beetje meer te behappen. Niet alles hoeft meteen. Het Impactpad suggereert ook heel concreet wat en hoe te meten. We hopen dat de ondernemers daardoor steeds meer dezelfde indicatoren gaan gebruiken, dus dat er langzaam maar zeker standaardisatie gaat optreden. In de handleiding delen we ook al veel inspirerende voorbeelden van best practices.

 

Waarom is Het Impactpad juist nú van belang voor de sector?

Voor ondernemers is het belangrijk om te weten welke impact wordt gerealiseerd, maar zij voelen ook toenemende vraag vanuit stakeholders, klanten, financiers en overheden. Die willen de impact meenemen in hun keuzes omtrent met wie zij zich verbinden en hoe dan. Dan moet de impact wel helder zijn, en moet iedereen het ook over hetzelfde hebben. Toch lukt dat in de praktijk nog maar mondjesmaat. Aan uitgebreide gidsen en methodes is geen gebrek, maar die zijn meestal onvoldoende concreet en praktisch voor sociaal ondernemers. Met Het Impactpad maken we die vertaling naar een concreet actieplan en kunnen sociaal ondernemers direct aan de slag!

 

Hoe kunnen andere stakeholders gebruik maken van Het Impactpad?

Andere stakeholders, zoals impact investors en gemeentes hebben baat bij een gemeenschappelijk kader, dat termen hetzelfde betekenen, dat ondernemers hetzelfde meten en zoveel mogelijk op dezelfde manier. Zij kunnen dat ook niet allemaal zelf uitvinden. Dan kunnen ze maatschappelijke prestaties van sociale ondernemingen op waarde schatten en vergelijken. Het is de bedoeling dat Het Impactpad doorgroeit tot een basis voor landelijke standaarden en methodieken.

 

De lancering bijwonen? Meld je aan via deze link!

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •