Artikelen

DGGF investeert in social enterprises

Ruim 30 social enterprises kwamen naar ons kantoor om meer te horen over de High Risk / High Impact lening van het Dutch Good Growth Fund, een financieringsinstrument voor social enterprises die impact realiseren in ontwikkelingslanden.

Gepubliceerd op 21 maart 2016

Meer dan 30 sociaal ondernemers uit ons netwerk kwamen 15 maart naar ons kantoor om meer te horen over hoe het Dutch Good Growth Fund (DGGF) in sociaal ondernemingen kan investeren. Het DGGF heeft afgelopen jaar zijn eerste investeringen gemaakt en kwam met ons hun ervaringen delen. Daarnaast werd tijdens de bijeenkomst de nieuwe High Risk / High Impact lening van het Dutch Good Growth Fund (DGGF) gepresenteerd; een extra financieringsinstrument voor social enterprises die grote impact realiseren in ontwikkelingslanden.

Het DGGF investeert in Nederlandse MKB bedrijven die impact realiseren in ontwikkelingslanden. Zij hebben daarvoor verschillende financieringsmodellen. Het fonds voor bankable MKB’ers die impact maken op de BoP en sinds kort het High Risk / High Impact Fund. Hiermee heeft het DGGF de mogelijkheid ook in beginnende social enterprises te investeren. (Onderaan dit artikel lees je meer over de voorwaarden van het DGGF of ga naar www.dggf.nl).

Tony’s Chocolonely en DGGF
Tony’s Chocolonely en TTC Mobile waren aanwezig om hun ervaringen met het DGGF te delen. Beide ondernemingen zijn in 2015 in gesprek geweest met DGGF voor een lening binnen de bankable DGGF financiering. Voor Tony’s Chocolonely heeft dat geresulteerd in een substantiële groeifinanciering. Henk-Jan Beltman van Tony’s Chocolonely: “Wij hebben heel bewust gekozen om met het fonds in gesprek te gaan. We waren de gevechten met de banken zat: teveel spanning tussen winst maken en impact nastreven. Met het DGGF vind je een partij die de doelstelling van een social enterprise omarmt, impact wil vergroten en de winstdoelstelling niet op maximaal zet.”

TTC Mobile en DGGF
Dat deelname aan het DGGF een serieuze inspanning vraagt werd ook duidelijk uit de verhalen van de ondernemers. Hajo van Beijma van TTC Mobile: “Het is belangrijk om heel duidelijk voor ogen te hebben waar je financiering voor zoekt. In ons geval was dit voor een project dat wat verder afstond van onze core business. Wij kwamen er achter dat de inspanningen te groot zijn als het niet om een financiering van je core business gaat.”  

Flexibiliteit
Beide ondernemers gaven aan dat er veel flexibiliteit zit in de onderhandelingen met het DGGF en dat je samen toewerkt naar een scherpe financieringsvraag. Tim van Galen van DGGF gaf ook aan dat zij bereid zijn om te assisteren in structureringsvraagstukken, bij het financieringsplan of bijvoorbeeld bij de vraag hoe de ontwikkelingsimpact vergroot kan worden. Er is dus ruimte om gezamenlijk te onderzoeken of en wat de mogelijkheden tot financiering zijn.

Rapportageverplichting en doorloopsnelheid
Vanuit de zaal werd opgemerkt dat we nog altijd te maken hebben met de overheid, dus hoe zit het met de rapportageverplichtingen? Die zijn er, kon Henk-Jan van Tony’s uit ervaring vertellen: “Op verschillende momenten in het jaar worden financiële rapportages gevraagd en eens per jaar dienen je jaarcijfers en ook een impactrapportage te worden opgeleverd. Maar er is wel flexibiliteit. Wat betreft de voorwaarden is er goed met ons meegedacht over de mogelijkheden.” Tim vult aan: “We vragen om rapportages die ondernemers, als het goed is, zelf ook al maken om goed zicht te hebben op het reilen en zeilen van de onderneming.”

Ook is het van belang op tijd te beginnen met een eventuele aanvraag als je voorziet dat je financiering nodig hebt, want de doorloopsnelheid is best lang. Tim van Galen: “We hebben net een traject afgerond in drie maanden, maar dat is uitzonderlijk snel. Meestal duurt het een stuk langer.” Het is toch belastinggeld en omdat DGGF revolverend moet zijn, moet er goed naar iedere aanvraag worden gekeken.

Doe de Quickscan
Als afsluiting deed het DGGF ook nog de oproep dat Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), verantwoordelijk voor het DGGF, graag in contact komt met social enterprises. Doe op de website de quickscan en krijg snel inzicht of je in aanmerking komt voor een investering.

De quickscan vind je hier: http://www.dggf.nl/investeren-nederlands-mkb-aanvragen.


 

Wat heeft het DGGF te bieden & voorwaarden

Het DGGF stelt een aantal criteria: een maximale omzet van €50 mln (of een balanstotaal van max € 43 mln) en maximaal 250 fte in dienst. Het bedrijf moet in Nederland gebaseerd zijn met een lokale entiteit in een DGGF land, waarmee regie op impact gegarandeerd is. Daarnaast dient er een goed onderbouwd businessplan te zijn met voldoende terugbetalingscapaciteit. Verder moet de financieringsvraag minimaal 200k zijn. En dit is nog maar een deel van de criteria. Maar, zo werd ook al snel duidelijk, regels zijn er om gebroken te worden. Er is dus een duidelijke oproep om vooral je propositie voor te leggen aan het DGGF. Ook als je bijvoorbeeld op zoek bent naar werkkapitaal. Het team van DGGF denk graag mee over hoe het fonds voor ondernemers in te zetten.

Investering voor twee typen bedrijven

1. ‘Bankable’ Nederlands MKB
Voorwaarden voor deze eerste groep zijn dat bedrijven winst maken, voldoende eigen vermogen hebben en al een aantal jaar bestaan. Binnen deze financiering worden leningen verstrekt samen met EU banken of kan een garantie op een lening worden gegeven met een EU of lokale bank. Leningen zijn mogelijk voor nieuwe investeringen in het bedrijf (CAPEX) of voor werkkapitaal.

2. Snelle groeier met uitontwikkeld product
Nieuw is de High Risk / High Impact financiering. Deze pilot is in het leven geroepen omdat veel social enterprises (nog) niet voldoen aan de voorwaarde van deze eerste groep, terwijl zij wel een innovatief product op de markt hebben gebracht waarmee kansen worden gecreëerd voor de BoP. Omdat zij ondanks hun snelle groei nog niet winstgevend zijn, hebben zij nog een negatieve cashflow in de komende jaren. Om in aanmerking te komen voor deze financiering, dient het bedrijf verder een sterk businessplan en een goed team te hebben. En het product of de dienst verkoopt al.

Wat is er anders aan High Risk / High Impact?
Wat maakt de high risk / high impact financiering nu anders? Het gaat om kleinere financieringsvragen (EUR 0,5 tot 2 miljoen, uitzonderingen mogelijk). Het DGGF kan zich achterstellen om eventueel een bank mee te krijgen. Indien er geen positieve cashflow is, kan de rente worden opgeteld bij de hoofdsom. Ook geldt er een maturity fee wat betekent dat de onderneming gedurende de looptijd (maximaal 7 jaar) maar een deel van de rente betaalt en aan het eind van de looptijd nog een vergoeding. De onderneming hoeft niet perse eigen geld in te brengen, maar dient wel minimaal in het eigen bedrijf geïnvesteerd te hebben, in tegenstelling tot de 20% die het bedrijf bij bankable financiering moet meebrengen. 

Kijk voor meer informatie over het DGGF op www.dggf.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •