Artikelen

Buy Social Blog: Sodexo en Willem&Drees

We gaan in gesprek met Michel Bröker van facilitair dienstverlener Sodexo. Sinds 2011 verkoopt Sodexo op alle 800 Sodexo locaties in Nederland de lokaal geteelde seizoensappels en -peren van social enterprise Willem&Drees.

Gepubliceerd op 4 april 2016

“Intern waren we er al snel over uit dat Willem&Drees voor ons de juiste partner was”, vertelt Michel Brӧker, Offer Development Project Director bij facilitair dienstverlener Sodexo. Sinds 2011 verkopen zij op alle 800 Sodexo locaties in Nederland de lokaal geteelde seizoensappels en -peren van social enterprise Willem&Drees. “De consument vervolgens overtuigen de niet-perfect ogende appel ook daadwerkelijk te kopen is eigenlijk een veel grotere uitdaging.” Over het blijven aanbieden van die ‘imperfecte’ appel is overigens geen enkele twijfel binnen de van origine Franse multinational. Het contract met Willem&Drees is net weer voor 5 jaar verlengd.

Duurzaamheid: niet of maar hoe
Sinds de implementatie van het centraal opgestelde ‘Better Tomorrow Plan’ in 2009 is het binnen Sodexo niet meer de vraag óf er duurzamere producten aangeboden moeten worden, maar hoe. Een taak waar o.a. Joke Van Buuren, Manager Corporate Kwaliteit en Duurzaamheid, verantwoordelijk voor is. Zij zegt een duidelijke trend te zien in de vraag naar gezonde en lokale producten. Zo eist de Rijksoverheid bijvoorbeeld nu al dat 50% van de geleverde producten duurzaam is. Ook in het bedrijfsleven ziet Van Buuren de vraag groeien.

Samen zoeken naar wat het beste werkt
Een van de doelstellingen uit het ‘Better Tomorrow Plan’ is dan ook een grotere focus op ‘local’. “Toen we op zoek gingen naar een partij die lokaal geteeld fruit kon aanbieden, bij voorkeur afkomstig van boeren die werken binnen een straal van 40 km rond een locatie, kwamen we al snel uit bij Willem&Drees”, vertelt Van Buuren. Zij bleken niet alleen te kunnen voldoen aan de gevraagde volumes maar waren ook bereid aanpassingen te doen in hun operatie, bijvoorbeeld op het gebied van logistiek. “In het begin was het best wel even zoeken naar wat het beste werkt voor beide partijen. Zo wilde Willem&Drees initieel de locaties het liefst zelf beleveren. Gelukkig waren zij uiteindelijk bereid mee te gaan in ons distributiesysteem”, aldus Brӧker.

Het kunnen voldoen aan logistieke eisen is dan ook één van de redenen waarom Sodexo koos voor Willem&Drees.“We zouden vaker willen samenwerken met kleinere spelers maar je moet je realiseren dat wij gebonden zijn aan strenge regels, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne en transport. Daar schrikken deze partijen vaak van terug.”

Zo versterken we elkaar
Na bijna 5 jaar samenwerking is men bij Sodexo nog steeds tevreden over Willem&Drees. Brӧker vertelt dat het soms nog lastig is consumenten – de bezoekers van de bedrijfsrestaurants – te overtuigen van de meerwaarde van lokale of duurzamere producten.

Voor hun opdrachtgevers geldt dat juist niet. “Deze samenwerking geeft onze inzet op lokaal en duurzaam meer geloofwaardigheid; opdrachtgevers waarderen het echt. Aan de andere kant werkt het voor Willem&Drees natuurlijk ook goed. Hun naamsbekendheid groeit door hun aanwezigheid op onze 800 locaties. Zo versterken we elkaar.” 

Daarnaast werken Sodexo en Willem&Drees samen om telers aan te sporen duurzamer te gaan werken. Dit doen zij bijvoorbeeld met de zogenaamde ‘Bee deals’, een project waarin een aantal voedselketenpartijen werken aan verbetering van de leefomgeving van bijen, waarin zij gezamenlijk betrokken zijn. “We hopen hierdoor dat het duurzamere aanbod vanuit de telers groeit omdat zij zien dat er behoefte is vanuit partijen zoals Sodexo. Van supermarkten krijgen ze deze signalen namelijk nauwelijks. Die sturen vooral op prijs”, vertelt Van Buuren.

Durf te kiezen!
Op de vraag of ze nog tips hebben voor anderen over duurzaam of sociaal inkopen, zeggen Brӧker en Van Buuren praktisch tegelijk “Durf te kiezen!” Daarmee bedoelen ze dat, ongeacht eventuele voorkeuren van opdrachtgevers, Sodexo’s assortiment appels en peren vast staat. Fruit uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland komt er niet meer in.

Tips van Sodexo: 

  • Stel een breed gedeeld plan op om socialer in te kopen (in dit geval het Better Tomorrow Plan). Dat helpt om binnen de organisatie mensen mee te krijgen echte veranderingen door te voeren en het geeft een duidelijk kader om de juiste toeleveranciers te selecteren.
  • Durf te kiezen. Samenwerking met een sociale onderneming geeft je een duidelijk profiel en meer geloofwaardigheid richting klanten.
  • Als de samenwerking goed loopt kan je gezamenlijk een stap terug gaan in de keten door andere bedrijven te inspireren om duurzamer te produceren.

Benieuwd naar andere praktijkvoorbeelden van maatschappelijk inkopen en tips? Lees ‘Impact door inkoop’ met cases van NS Stations, Rabobank Dommelstreek en Provincie Noord-Brabant. Buy Social, excelleren in MVO.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •