Artikelen

Achter de schermen bij... Fair Fabrics!

Maak kennis met Fair Fabrics! Deze sociale onderneming levert unieke op maat gemaakte interieurartikelen geproduceerd door ondernemers uit o.a. Marokko en Tunesië. Wij gingen langs bij oprichtster Karin Reinders!.

Gepubliceerd op 21 juni 2018

In een kantoor in een voormalig schoolgebouw zit Karin Reinders van Fair Fabrics, omringd door aardewerkschalen, glazen, tapijten en kussens met vrolijke patronen, achter haar bureau. Ik zou zeggen ‘this is where the magic happens’, maar eigenlijk gebeurt de magie van Fair Fabrics in het buitenland. Fair Fabrics verkoopt namelijk interieurproducten, geproduceerd door ondernemers in onder andere Marokko en Tunesië. Fair Fabrics ondersteunt deze ondernemers en helpt hen in het zetten van de volgende stap naar professionaliteit en zelfstandigheid. 

 

BeFunky-collage.jpg

 

Fair Fabrics is sinds 2015 lid van Social Enterprise NL. Hun grootste klanten zijn bedrijven. Zo zijn de vazen in de huisjes van Landal Greenparcs geproduceerd door ondernemers waar Fair Fabrics mee samenwerkt en maken zij handgeweven kussens in opdracht van NRC Handelsblad, die aan alle lezers worden verkocht. Daarnaast produceren ze tapijten op maat voor consumenten.

 

Het ontstaan 

“Fair Fabrics is een beetje organisch ontstaan”, vertelt Karin, “Ik heb veel gereisd en tijdens deze reizen kwam ik allerlei ambachten tegen. Dat bleef hangen.” Uiteindelijk hebben haar ervaringen en idealisme bijgedragen aan wat nu Fair Fabrics is. “Ik wilde mijn steentje bijdragen. Mijn ideaal realiseren.” En dat ideaal is dat de ondernemers uiteindelijk op eigen benen kunnen staan, dat ze kunnen groeien en een echt professioneel productiebedrijf kunnen neerzetten.

Karin vertelt welke stappen ze heeft gezet om Fair Fabrics op te starten. “Ik ben naar Marokko afgereisd, omdat ik het idee had dat er een goede link gelegd kon worden tussen de producten die ze daar maken en wat hier in Nederland zou kunnen werken wat betreft stijl en kwaliteit.” Eenmaal daar ging ze met ondernemers in gesprek over de mogelijkheden en sprak ze met medewerkers om erachter te komen hoe het er in het bedrijf aan toe ging. “Vervolgens kocht ik spullen die ik mooi vond en verkocht deze weer in een webwinkeltje in Nederland. Het was een kwestie van trial-and-error, maar zo ontdekte ik wat de mensen hier wel en niet mooi vonden.”

 

Sparren met andere ondernemers

In de fase die volgde heeft Karin veel gehad aan Social Enterprise NL. “Ik ben lid geworden vanwege de inhoudelijke ondersteuning en het grote netwerk, maar ook om uit te kunnen dragen dat Fair Fabrics een sociale onderneming is.” In de periode dat ze is aangesloten, heeft Karin Social Enterprise NL zien groeien. “Dat merk je aan het aanbod van bijeenkomsten en inhoudelijke sessies, maar ook aan de groei van het aantal leden. Het is een heel belangrijk en breed netwerk aan het worden dat echt een stem heeft.” Daarnaast hecht ze veel waarde aan het sparren met andere ondernemers tijdens de bijeenkomsten. Zo loopt zij op een aantal vlakken tegen dezelfde problematiek aan als Tony’s Chocolonely, een onderneming die een heel stuk groter is dan Fair Fabrics, maar ook een fairtrade product op de markt heeft.

 

BeFunky-collage2.jpg

 

Fairtrade

Dat de producten van Fair Fabrics honderd procent fairtrade zijn, ziet Karin strak op na. “De arbeidsomstandigheden vind ik het belangrijkst. Ik kan precies zien wat er gebeurt bij de producenten en ik kan iedereen spreken. Transparanter dan dit kan het niet.” Fair Fabrics draagt ook bij aan de werkgelegenheid in de dorpen waar de producenten zijn gevestigd, want hoe groter de ondernemingen worden, hoe meer mensen er nodig zijn voor het productieproces.

“Er zijn nog geen concrete impactmetingen gedaan”, vertelt Karin. “Fair Fabrics is nog klein, dus het is lastig om de aandacht te verdelen. Wel zie ik elke keer als ik terugkom dat er dingen zijn veranderd in de gemeenschappen waar ik kom: de ondernemers hebben kunnen investeren, zijn groter en professioneler geworden en er zijn meer mensen uit het dorp bij betrokken.”

                                                                                                                                     

Van professionele organisaties tot familiebedrijfjes

Fair Fabrics werkt met allerlei verschillende soorten ondernemers: van (semi)professionele coöperaties tot aan kleine families in afgelegen bergdorpjes. Het spreekt voor zich dat hier grote verschillen in samenwerking zijn. “Sommigen maken prachtige tapijten, maar gaan bijvoorbeeld tussendoor even de koeien melken. Anderen gaan gewoon ’s ochtends naar het bedrijf en komen aan het eind van de dag pas weer thuis”, legt Karin uit. “De wat minder professionele organisaties zijn voor mij ingewikkelder, maar zij hebben onze ondersteuning het hardst nodig. Het is heel makkelijk om alleen samen te werken met grotere coöperaties, maar die zijn al een heel eind op weg. Afhankelijk van de wensen van de klant kies ik de onderneming – groot of klein – die het beste past’’.

 

BeFunky-collage3.jpg

 

Prestaties en toekomstplannen

Eén van de dingen waar Karin het meest trots op is, is dat zij door de Europese Commissie gevraagd werd om te spreken op een symposium in Tunesië. Ze participeerde in een uitwisselingsproject via de organisatie Euclid, met als resultaat een officieel partnership met een Tunische sociale onderneming. “Als de kennis van hier naar daar kan worden gebracht, is dat heel waardevol. Aan de andere kant heb ik ook veel aan de Tunesische ondernemers. Zij zijn mijn contactpersoon voor de ambachtslieden daar”, vertelt ze.

Wat de toekomst betreft, zou Karin willen dat Fair Fabrics een platform wordt om een brug te slaan tussen Nederlandse en buitenlandse ondernemers. “Inmiddels heb ik de kennis en knowhow, maar ik zou deze graag willen delen met andere ondernemers, zowel in Nederland als in het buitenland.” Door ondernemers met elkaar in contact te brengen hoopt ze dat haar missie – het zorgen dat buitenlandse ondernemers zelfstandig en professioneel te werk kunnen gaan onder goede omstandigheden – nog breder gedragen gaat worden.

 

Hou vol

Karin heeft altijd aan haar missie vastgehouden. Dat is dan ook haar advies aan startende sociaal ondernemers: “Hou vol. Blijf je eigen route volgen. Het is soms heel verleidelijk om aan je eigen missie voorbij te gaan, maar uiteindelijk levert je dat niets op. Vasthouden aan je eigen missie is belangrijk, ook al is het niet altijd de makkelijkste weg.”

 

Naamloos.png

 

Voor de 'Achter de schermen..' reeks gingen we vorige keer langs bij Yespers

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •