Artikelen

Aardappelboer BioRomeo opent Pieperboetiek in Amsterdam

Nederland is een land vol aardappeleters. De pieper hoort bij de Nederlandse eetcultuur: gekookt, gestampt of gefrituurd verschijnt-ie dagelijks op ons bord, of dat van de buurman. In Nederlandse supermarkten vind je slechts een paar soorten, een kruim..

Gepubliceerd op 29 september 2014

Nederland is een land vol aardappeleters. De pieper hoort bij de Nederlandse eetcultuur: gekookt, gestampt of gefrituurd verschijnt-ie dagelijks op ons bord, of dat van de buurman. In Nederlandse supermarkten vind je slechts een paar soorten, een kruimige en vastkokende aardappel. Terwijl op de Nederlandse akkers juist ontelbaar veel rassen in alle kleuren, maten en smaken worden verbouwd.


de_pieperboetiek_005Daarom opende Krispijn van den Dries, van social enterprise BioRomeo op de Amsterdamse Jan Evertsenstraat de Pieperboetiek. In deze pop-up winkel zijn 30 verschillende, biologische en op Nederlandse bodem verbouwde aardappelsoorten te koop. De paarse Violetta, de rode Emmalie en de gevlekte Mayan Twilight bijvoorbeeld. Maar ook gewonere soorten zoals Allians en frietaardappel Agria.


T/m 10 oktober is op deze plek álles over de aardappel te vinden: van aardappelgeschiedenis tot aardappeltoekomst, van paarse friet tot regenboogchips. De winkel heeft daarnaast tentoonstellingsruimte met verschillende activiteiten, zoals een aardappeldebat en een lezing. BioRomeo nodigt aardappelkunstenaars, aardappelprofessors, aardappelchefs, aardappeltatoeëerders en aardappelbakkers uit. En de boeren die ze verbouwen, natuurlijk.


Met de winkel wordt de kloof tussen de stad en het platteland verkleind en laat de aardappelboer zien hoe een kortere keten kan bijdragen aan een betere beloning voor de boer, en een beter product voor de consument. Bezoekers verlaten de winkel met nieuwe kennis en een papieren zak met de mooiste, pasgeoogste aardappels. Rechtstreeks uit de polder, midden in onze hoofdstad.


Door de anonieme zakken in de winkel zijn veel mensen vergeten dat er een grote diversiteit aan aardappels bestaat. Voor de natuur is het belangrijk dat we die diversiteit in stand houden. Ook vinden we het onzin dat er zoveel met aardappels wordt gesleept: ons land exporteert evenveel als het importeert. Terwijl Nederlandse boeren genoeg verbouwen om alle aardappeleters in ons land te voorzien.


BioRomeo
BioRomeo is een club van 15 boeren in en nabij de Noordoostpolder die investeert in de directe relatie tussen boer en consument door biologische, verse groenten en fruit van de boerderij direct te leveren aan consumenten. Zo weten consumenten waar hun voedsel vandaan komt en weten de boeren van BioRomeo door wie de door hun met liefde en passie geproduceerde groenten op wordt gegeten. BioRomeo is lid van social Enterprise NL.


de_pieperboetiek_004Join de Pieperboetiek
Help mee de Pieperboetiek te financieren door een Bieperbox te bestellen. Een doos vol aardappels voor fijnproevers. De Bieperbox, gevuld met soorten die je nog nooit hebt gegeten, is vanaf 26 september t/m 11 oktober af te halen in de winkel. Of bestel hier


De Pieperboetiek | Jan Evertsenstraat 105, Amsterdam


Bron: a href="www.bioromeo.nl" target="_blank">bioromeo.nl 


 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •