Artikelen

50 stemmen: Mark Hillen over sociaal ondernemerschap

In het 50 stemmen-project laten we jóu aan het woord over sociaal ondernemer- schap en geven we je een podium om te vertellen wat sociaal ondernemerschap voor jou betekent. #1: Mark Hillen, voormalig managing partner bij Accenture en nu -samen met Wi.

Gepubliceerd op 10 januari 2014

In het 50 stemmen-project laten we jóu aan het woord over sociaal ondernemer- schap en geven we je een podium om te vertellen wat sociaal ondernemerschap voor jou betekent. #1: Mark Hillen, voormalig managing partner bij Accenture en nu -samen met Willemijn Verloop- oprichter van Social Enterprise NL


Mark2"Ooit hebben we een universele verklaring van de rechten van de mens opgesteld, geen honger, een dak boven je hoofd, recht op onderwijs voor kinderen, etc. Dat vertaalt zich in de armoedegrens waar heel veel mensen onder zitten, niet alleen in ontwikkelingslanden, in Nederland ook ruim een miljoen en dat aantal groeit, in alle leeftijden. Twee miljoen mensen zijn eenzaam, waar weer een groot aantal van de eerste miljoen bij horen, want die hebben immers geen werk en geen geld voor sociale activiteiten.


Een sociaal ondernemer is een ondernemer en heeft een bedrijf. Tegelijkertijd wil hij echt iets doen voor mensen. Dat vindt hij of zij uiteindelijk veel belangrijker dan het ophopen van geld. Dat model is heel effectief om kwetsbare mensen een veel beter leven te geven, dat ze waarde krijgen voor de gemeenschap via werk, dat er mensen op ze wachten, en dat ze dus eigenwaarde en een sociaal netwerk krijgen.


Dan gaat het dus meteen over economie, over banen, over inkomen, over minder uitkeringen, over gezonde overheidsfinanciën. Economie is mensen die dingen doen voor elkaar, de economie is een sociaal systeem. Hoe meer mensen daar aan bijdragen, des te beter het is.  Dan komen we tot een punt dat iedereen meedoet en alles betaalbaar is. Dat is de sociale economie. Dat kan alleen als alle relaties in de keten ook fair zijn en de bedrijfsmodellen circulair zijn, want het milieu vervuilen is de neveneffecten afwentelen op anderen, en dat is niet fair.  


Ultiem is de opdracht voor sociaal ondernemers om te zorgen dat alle mensen op onze planeet boven de armoedegrens zitten, meedoen en gelukkig zijn, en dan in een circulaire economie. Er is nog wat te doen."


Samen met Willemijn Verloop schreef Mark Hillen het boek 'Verbeter de Wereld, Begin een Bedrijf' over de Nederlandse sector van social enterprises aan de hand van inspirerende en toonaangevende cases.


deel_jouw_visie2 


 


 


 


 


 


 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •