English
De ondernemer achter hotspot hutspot

"When we fail to design food experiences to meet both physical and social needs, I believe we are guilty of a terrible form of food waste. We are not just wasting food scraps. We are wasting the growth potential of people."

hotspot hutspot

Goed eten voor iedereen! Dat is het motto van hotspot hutspot. Via onze hotspots versterken we de economische en maatschappelijke deelname van kwetsbare groepen. We zetten voedsel in om mensen te activeren en verbinden. Van teelt in buurtmoestuinen, en het samen met kinderen bereiden van goede maaltijden van restaurantkwaliteit, tot het aanbieden van deze maaltijden tegen een toegankelijke prijs in onze wijkrestaurants.

Hotspot hutspot creëert levendige hotspots waar tieners graag naartoe komen en zinvol bezig kunnen zijn. De hotspots zijn tijdelijke locaties, gevestigd op plekken waar sprake is van leegstand en braakliggende grond. Meestal in buurten waar reguliere horeca en andere ondernemers geen brood meer in zien. De locaties bestaan uit een moestuin, keuken en restaurant. In de moestuin verbouwen tieners en andere vrijwilligers samen groenten, fruit en kruiden. De vrijwilligers - de jongste 10 en de oudste 83! - zijn er in alle kleuren en smaken. Van moeilijk lerende jongeren tot langdurig werklozen, van ex-verslaafden tot gepensioneerden. Meerdere avonden per week vervult de hotspot de functie van wijkrestaurant. Onder professionele begeleiding koken de tieners, ondersteund door de andere vrijwilligers, een betaalbaar en gezond drie-gangen menu dat ze voor € 8,00 serveren aan de gasten in het restaurant. Naast de producten uit de eigen tuin gebruikt de keuken zoveel mogelijk reststromen groenten en fruit, aangevuld met duurzaam geteelde, seizoensgebonden producten uit de regio. Voordat het restaurant opengaat voor de gasten, eten de tieners, vrijwilligers en kok samen een zelfgekookte, gezonde maaltijd.

hotspot hutspot vormt een toegankelijke voorbeeldfunctie voor duurzaam ondernemen (zowel sociaal, ecologisch en economisch) in wijken waarin dit niet vanzelfsprekend is.Met de wijk als startpunt en voedsel als thema, vormt het concept een kapstok waar een heel scala aan doelstellingen, doelgroepen en activiteiten aan gekoppeld kunnen worden. De integrale aanpak maakt dat elk besteed uur zich op meerdere fronten uitbetaalt in maatschappelijke en economische meerwaarde.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.