English
De ondernemer achter FairMail

"Met hun camera als wapen tegen kinderarbeid ontwikkelen FairMail’s tienerfotografen niet alleen hun zelfvertrouwen en creativiteit, maar verdienen ze ook geld om hun dromen te verwezenlijken."

FairMail

FairMail heeft een zakelijke en creatieve manier gevonden om jongeren dmv. fotografie uit kinderarbeid te halen en in de schoolbanken te zetten.

 FairMail is een sociale onderneming die fair trade foto producten maakt. De foto’s op FairMail producten zijn genomen door Indiase, Marokkaanse en Peruaanse tieners. FairMail biedt deze jongeren fotografietraining, een ziektefonds en begeleiding bij het maken van hun toekomstplan. De tieners krijgen 50% van de winst van de verkoop van hun eigen foto's om hun huisvesting en onderwijs te financieren.

FairMail is in 2006 in Peru opgericht door de Nederlandse sociologe Janneke Smeulders. Ze vond het onrechtvaardig dat het westerse fotografen zijn die geld verdienen met het maken van foto’s van de schoonheid in ontwikkelingslanden. Terwijl veel jongeren gevaarlijk werk moeten doen om het familie inkomen aan te vullen. “Zou het niet veel eerlijker zijn als zij zelf foto’s maken van de schoonheid om hun heen, en met de verkoop hiervan geld verdienen om hun eigen onderwijs te betalen?”, dacht Janneke. Sindsdien hebben 55 jongeren al meer dan 160.000 euro verdiend met de verkoop van 3 miljoen wenskaarten.

Wil je meer weten over FairMail of kaarten bestellen? Kijk eens op www.fairmail.info