In de spotlight

Systeem op de schop, de podcast van Social Enterprise NL

 

 

Systeem op de schop, de podcast over sociaal ondernemen van Social Enterprise NL. In deze podcast gaan Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Welk systeem nemen zij op de schop? Hoe werkt dat, wat gaat goed en wat niet? Voorbij de standaardverhalen, op zoek naar nieuwe inzichten. En we gaan niet alleen met sociaal ondernemers in gesprek, maar ook met politici, investeerders, beleidsmakers, wetenschappers en corporates. Het systeem verander je ten slotte niet alleen.

Luister nu naar de trailer van Systeem op de schop

 
Aflevering 1 met Willemijn Verloop
In de eerste aflevering is niemand minder Willemijn Verloop te gast. Zij is samen met Mark Hillen de oprichter van Social Enterprise NL en tevens de medeoprichter van Rubio Impact Ventures. In deze aflevering blikt zij terug op het ontstaan van de social enterprise beweging in Nederland. Wat is er van de originele ideeën terecht gekomen? Op welke overtuiging is ze teruggekomen? Welke gesprekken met politiek Den Haag staan haar nog bij? En we kijken vooruit naar de verdere ontwikkeling van de social enterprise beweging, de sleutelrol van grote bedrijven hierin en hebben we het over de toekomst van impact investeren. Welkom bij de eerste aflevering van Systeem op de Schop.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 2 met Tiemen ter Hoeven (Roetz-Bikes)
 
In aflevering 2 gaan Stefan en Willemijn de diepte in met Tiemen ter Hoeven, oprichter van Roetz-Bikes. Bij Roetz-Bikes werken ze aan een duale missie. Enerzijds maken ze van afgedankte fietsen gloednieuwe fietsen en werken ze daarmee aan de transitie naar de circulaire economie. Anderzijds bieden ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen en willen het gat tot de arbeidsmarkt dichten. Hoe krijg je dat voor elkaar en hoe breng je de werelden van circulariteit en inclusiviteit samen? Tiemen neemt je mee in zijn verhaal over hoe we kortere ketens moeten realiseren, lokaal meer werk kunnen creëren en hoe we nu echt kunnen versnellen naar een circulaire economie. Moet het circulaire ontwerp namelijk niet leidend zijn in plaats van het afval? Verder hebben we het ook over het supernieuwe product waar ze aan werken en de mensen in hun fietsfabriek.

Luister ook via Spotify of iTunes.

Aflevering 3 met Eva Gouwens (Fairphone)
In de derde aflevering willen Stefan en Willemijn alles weten over de scale-up geheimen van Eva Gouwens, CEO van Fairphone en eerder First lady van Tony's Chocolonely. Hoe volg je een founder op als je jezelf niet een 'échte ondernemer' vindt? En hoe schaal je vervolgens succesvol? Eva deelt met ons haar geheimen en lessen waarin product, team en marketing belangrijke rollen spelen en structuur en processen een onderneming sterk maken. Wat ook betekent dat je een paar van je darlings moet killen. Uiteraard hebben we het ook over hoe Fairphone de mobiele telefoonindustrie wil veranderen. Door hun groei hebben ze meer hefboom en met de Fair Cobalt Alliance weten ze grote bedrijven in beweging te zetten.

Luister ook via Spotify of iTunes
                                                                                                          Aflevering 4 met Naz Kawan (A Beautiful Mess)
Stefan en Willemijn gaan in aflevering 4 in gesprek met Naz Kawan, co-founder van A Beautiful Mess. Een textielatelier waar mensen met een vluchtelingenachtergrond werken aan circulaire producten van ingezameld textiel en restpartijen. Nog een ondernemer met een duale missie van circulariteit en arbeidsparticipatie! Hoe slaat Naz deze twee vliegen in één klap? Naz neemt je mee in haar verhaal over hoe ze de vervuilende kledingindustrie wil veranderen en ambachtelijk werk terug naar Nederland wil halen. Hoe speelt haar eigen achtergrond hier een rol in? Ook hebben we het over hoe ze samenwerkingen aangaat met bedrijven zoals De Bijenkorf en Ace & Tate. Zelfs Tommy Hilfiger himself staat te trappelen om een circulaire collectie uit te brengen met A Beautiful Mess. 
                                                                                                                            
Luister ook via Spotify of iTunes. 
                                                          
 
Aflevering 5 met Eppo Bruins (ChristenUnie)
In de 5e aflevering vertelt Tweede Kamerlid Eppo Bruins (CU) aan Stefan en Willemijn hoe hij zich hard maakt voor de erkenning en herkenning van sociaal ondernemers in de politiek en bespreken we de belangrijkste tips voor ondernemers over hoe je binnenkomt in de Haagse gangen. Eppo Bruins heeft in zijn carrière zich ontwikkeld van natuurkundige en fundamentele wetenschapper tot Tweede Kamerlid met een warm hart voor het creëren van maatschappelijke impact. Wat spreekt hem zo aan in de social enterprise beweging? Hoe vind je medestanders bij andere partijen? Waarop vind je tegenstanders? Hoe zit het nu met de BVm en het verloop van het wetsontwerp? En wat zijn de volgende stappen voor een circulaire en inclusieve economie? Je hoort het allemaal in deze aflevering. 
                                                                                                                            
Luister ook via Spotify of iTunes. 
                                                                                                          Aflevering 6 met Mark Kulsdom van The Dutch Weed Burger
Een activist pur sang is te gast bij Stefan en Willemijn in deze 6e aflevering. Mark Kulsdom, oprichter van The Dutch Weed Burger, ging vroeger de barricade op om dieren te bevrijden en gaf militante lectuur uit om mensen te inspireren voor de goede zaak. De politie blijkt daarbij niet altijd zijn vriend en dat veranderde zijn manier van activisme. Hoe kun je met dezelfde ideeën en medeleven voor dieren mensen inspireren en daarmee iets opbouwen? Daar ontstond The Dutch Weed Burger, plantaardig eten verrijkt met lokaal geteeld zeewier. Nu zijn ze 10 jaar verder en liggen in de schappen van de AH. Gaan we ooit allemaal overstappen op vleesvervangers? Je hoort het in de podcast. Daarnaast hebben we het ook nog over de coronaperiode, zijn ambitie en beleving als ondernemer en tips voor activistische ondernemers in spe.

Luister ook via Spotify of iTunes.
Aflevering 7 met Tine de Moor
In aflevering 7 gaan Stefan en Willemijn in gesprek met Tine de Moor, Professor of Social Enterprise and Institiutions of Collective Action aan de Erasmus Universiteit. Tine ging tijdens haar activistische tienerjaren nadenken over hoe ze kon bijdragen aan de rest van de samenleving. Grote vragen rezen over gedragsverandering en samenwerking voor een duurzamere samenleving. Later als wetenschapper ontkracht ze in haar proefschrift dan ook de ‘tradegy of the commons’ en stelt dat door goed samen te werken als burgers een hoger doel bereiken juist mogelijk is. Tine heeft zich volledig gestort op commons, ook wel burgercollectieven, en ze ziet ze als middel om bij te dragen aan de social enterprise beweging. Ze zijn een gamechanger voor gedragsverandering! Hoe zit dat dan? Wat kunnen andere sociale ondernemingen hiervan leren? Hoe ziet Tine de toekomst van burgercollectieven? En welk effect gaat corona op sociale ondernemingen hebben? Luister de podcast voor alle antwoorden. 
 
Luister ook via Spotify of iTunes.
 
                                                                                                          Aflevering 8 met Ernst-Jan Pfauth
In de studio ontvangen Stefan en Willemijn voor de 8e aflevering Ernst-Jan Pfauth, bekend als medeoprichter van De Correspondent, maar ook van Een Podcast over Media. Medianerd mag je wel zeggen. In deze aflevering vertelt hij dan ook uitgebreid over het mediasysteem en hoe De Correspondent dat wil veranderen. Over hoe zij journalistiek maken voorbij de waan van de dag en daarbij niet afhankelijk zijn van advertentiemodellen maar van ledenbijdragen. Het is een vernieuwend model dat wereldwijd aanslaat en resulteerde in een veelbelovend onderzoeksproject met New York University. Met als gevolg een Engelstalige versie: The Correspondent. Dat liep helaas niet helemaal zoals gepland, maar het leverde een paar belangrijke lessen op, zoals die over gecultiveerde naïviteit. Wat dat betekent? Dat hoor je in de podcast. En ook over andere opstekers, het founders dilemma, het scaling vraagstuk, de nieuwe stichting Correspondent Foundation en ook de toekomst van Ernst-Jan en De Correspondent komt aan bod.                                                                                                                        
                                                                                                                                      Luister ook via Spotify of iTunes.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •