Extern

McKinsey: Scaling impact of social enterprise sector

McKinsey rapport "Scaling the Impact of the Social Enterprise Sector". (November 2016) Het onderzoek is een vervolg op het eerste Nederlandse onderzoek naar de Social Enterprise sector door McKinsey & Verloop (2011). .

Gepubliceerd op 2 november 2016

In 'Scaling impact of the social enterprise sector' worden de volgende belangrijke ontwikkelingen gesignaleerd. (Onderaan deze pagina de link naar het hele rapport.)

Groei in omzet en werkgelegenheid
De social enterprise sector is de afgelopen vijf jaar met ruim 70% gegroeid tot 3,5 miljard euro en is daarmee goed voor ruim 3% van de van de groei van het Bruto Binnenlands Product. Het aantal banen is met 60% toegenomen naar tot circa 75.000; dat betekent 25.000 nieuwe banen in een periode dat de Nederlandse banenmarkt totaal ruim 70.000 banen verloor. Anno 2016 is de social enterprise sector serieus te nemen in de Nederlandse economie. 

Impact – waarde voor de maatschappij
Wat sociale ondernemingen onderscheidend maakt, is dat zij expliciet een maatschappelijke bijdrage leveren. De grootste groei is waargenomen bij bedrijven in de circulaire economie en bij bedrijven die arbeidsparticipatie als impact doelstelling hebben. Zo berekende McKinsey dat sociaal ondernemers:

  • Ongeveer 10% van de banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt creëren

  • 10% van de nieuwe energie produceren, waarmee zij een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelen van de overheid

De noodzaak van opschalen
McKinsey benoemt een aantal belangrijke voorwaarden voor verdere groei: impact meten moet gestandaardiseerd en uniform worden; de sector moet aantrekkelijker worden voor professioneel management en ondernemerstalent; kapitaalverstrekkers (sinds 2011 3x meer kapitaal in de markt!) moeten kijken naar meer innovatieve investerings- mogelijkheden, en overheden moeten nationaal en lokaal een stimulerend beleid voeren.

Invloed social enterprise sector
De waarde van de sector wordt bepaald door de impact die zij creëert. De social enterprise sector kan volgens McKinsey een cruciale rol spelen in het vinden van de balans tussen financiële winst maken en het creëren van maatschappelijke waarde.

Lees hier het hele rapport: Scaling impact of the social enterprise sector - McKinsey 2016

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •