Nieuws

Van ongemak naar onderneming: financiering voor radicale vernieuwers

Kennisland en Vrij Nederland nomineerden in maart 2013 de 23 Radicale vernieuwers  die door middel van inspiratie- en leersessies worden versterkt en ondersteund in het vergroten van hun impact. Afgelopen maand kwamen ze opnieuw bijeen om hun ve.

Gepubliceerd op 18 juli 2013

Kennisland en Vrij Nederland nomineerden in maart 2013 de 23 Radicale vernieuwers  die door middel van inspiratie- en leersessies worden versterkt en ondersteund in het vergroten van hun impact. Afgelopen maand kwamen ze opnieuw bijeen om hun vernieuwende idee (verder) uit te werken met een duurzaam businessmodel. In een aantal sessies gingen ze in gesprek over de grootste struikelblokken als het gaat om het aantrekken van financiering en het investeren van gemaakte winst.


Social return van succes
Grote uitdaging van maatschappelijke initiatieven is het genereren van inkomsten die de onderneming financieel in stand houdt. Daarnaast moet een model zo in elkaar steken dat de winst van initiatieven als Peerby en Fairphone niet worden geeconomiseerd, maar weer wordt geïnvesteerd in het beoogde ideaal. Peerby denkt hierbij bijvoorbeeld aan het aanbieden van verzekeringen voor uitgeleende spullen.


Het aantrekken van financiering is een grote hobbel in het traject naar een vernieuwend verdienmodel. Een groot struikelblok is de verwachtingen die geldschieters hebben van de ondernemingen. Ze willen cijfers en verwachtingen, iets dat innovatieve ondernemers per definitie niet tot op de comma nauwkeurig kunnen tonen. De cruciale vraag is of alternatieve financieringsmodellen waar de overheid zich momenteel over buigt wél kunnen bijdragen aan de levensvatbaarheid van sociale ondernemingen.


Geduldig kapitaal gezocht
Ondanks dat de overheid de social enterprises een warm hart lijkt toe te dragen is het de vraag of er genoeg geduldig kapitaal vrij zal komen die de ondernemers de kans geven om tot bloei te komen en zichzelf in stand te houden over een langere periode. Het gevaar ligt op de loer dat er te snel teveel wordt verwacht van ondernemingen die zichzelf en de markt (opnieuw) moeten uitvinden. De kunst is nu om te zoeken naar financiers met een lange adem.


Radicale Vernieuwers is een ondersteuningsprogramma van Vrij Nederland en Kennisland; de interessantste eenlingen en collectieven die zoeken naar oplossingen. Zes van 'onze' social enterprises nemen deel aan dit programma. 


Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •