Nieuws

Van 'black hole' naar gidsland sociaal ondernemerschap

De Nederlandse social enterprise sector is de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid. Onze partner PwC heeft onderzocht welke factoren bijdragen aan die groei en heeft dit gebundeld in een uniek rapport met daarin zeven geleerde lessen. Lees verder.

Gepubliceerd op 24 oktober 2018

De Nederlandse social enterprise sector heeft zich ontwikkeld van een sector die zeer beperkt van omvang was en niet als zodanig werd herkend, tot een sector met eigen boegbeelden die groeit en bloeit. Na een periode van voorbereiden en pionieren, bevindt de sector zich nu in de ontwikkelingsfase waarbij nog veel ruimte is voor groei en professionalisering.

Accountants- en adviesbureau PwC ondersteunt al vanaf 2012 de social enterprise sector met haar kennis en expertise en heeft door middel van interviews met 40 sociaal ondernemers en experts onderzocht welke factoren bijdragen aan die groei. Dit onderzoek heeft PwC gebundeld in een uniek rapport met daarin zeven geleerde lessen. Gisteren presenteerde PwC deze publicatie tijdens de jaarlijkse Social Capital Markets (SOCAP) conferentie, een driedaags internationaal evenement in San Francisco waar duizenden sociaal ondernemers en impactinvesteerders samenkomen.


In Nederland winnen sociale ondernemingen in rap tempo terrein. ‘Dat komt onder andere omdat zij op eigen initiatief met elkaar een geïntegreerd ecosysteem hebben opgebouwd’, zegt Renate de Lange, bestuurslid van PwC en verantwoordelijk voor Corporate Responsibility. Een van de geleerde lessen is dat de ondernemers zich verenigen op eigen initiatief, oftewel bottom-up. Ook delen zij kennis en ervaringen en bouwen zo samen een eigen ecosysteem. In fases betrekken zij steeds meer partijen, zoals netwerken en platforms, lokale overheden, bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, financiers en consumenten. Zo krijgt de sector toegang tot essentiële zaken als ondersteuning, training en coaching, financiering en netwerken. ‘De social enterprise sector heeft zich internationaal opgewerkt van de achterhoede naar een koploperpositie’, zegt Willemijn Verloop, oprichter van Social Enterprise NL en Social Impact Ventures. ‘Inmiddels merk ik dat andere landen naar ons beginnen te kijken. Ik hoop dat de professionalisering en de groei van de Nederlandse social enterprises doorzet en dat we over een paar jaar nog beter in staat zijn om onze succesfactoren en best practices te delen met het buitenland.’

Met dit onderzoek wil PwC de Nederlandse kennis en inzichten delen en andere landen en organisaties inspireren. Benieuwd naar alle geleerde lessen uit Nederland? 

Lees hier de publicatie. (English)

Schermafbeelding 2018-10-24 om 13.26.24.png

trefwoorden:

ecosysteem groei groeifactoren impact lessen Ondernemers overzicht partner PwC sector sociaal socialenterprise

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •