Nieuws

Social Enterprise Monitor 2015: groei!

Vandaag is de Social Enterprise Monitor 2015 gepubliceerd, het grootste onderzoek naar social enterprises in Nederland. De Volkskrant schrijft: "Social enterprises in Nederland boeren goed".Social enterprises hebben gezamenlijk een omzet van ..

Gepubliceerd op 29 mei 2015

Vandaag is de Social Enterprise Monitor 2015 gepubliceerd, het grootste onderzoek naar social enterprises in Nederland. De Volkskrant schrijft: "Social enterprises in Nederland boeren goed".

Social enterprises hebben gezamenlijk een omzet van 476 miljoen euro en 10.709 medewerkers. Het is de derde keer dat dit onderzoek wordt uitgevoerd en is het enige onderzoek dat op deze schaal onderzoek doet naar de social enterprise sector.

Sterke werkgelegenheidsgroei
Social enterprises laten tussen 2013 en 2015 een sterke werkgelegenheidsgroei zien. Het aantal werknemers steeg met 36% en de omzet groeide met 24%, zij groeien beduidend harder dan gewone bedrijven. Social enterprises creëren maatschappelijke- én economische waarde.

Regelgeving en overheidsbeleid belangrijkste barrière voor groei
Social enterprises noemen regelgeving en overheidsbeleid het belangrijkste obstakel voor het vergroten van hun maatschappelijke impact. Andere obstakels die worden genoemd zijn onder meer het aanbestedingsbeleid, regels rondom werken met mensen met een arbeidsbeperking en beleidsinconsistentie. Deze resultaten onderschrijven de conclusies van het SER advies over sociaal ondernemerschap en de rol van de overheid.

Image from the old websiteBekijk de infographic Bekijk de infographic[/caption]

Behoefte aan eigen juridische positie
Social enterprises hebben een behoefte aan eigen juridische status. 79% geeft aan een eigen rechtspositie voor de social enterprise aan te nemen indien deze zou bestaan. 69% van de ondernemingen geeft aan dat hun maatschappelijke missie niet goed zichtbaar is en 40% ondervindt praktische problemen met het werken van hun huidige juridische constructie.

Download hier het hele rapport.

Lees hier het artikel 'Eerst de wereld beter, dan winst maken' Volkskrant 29 mei
Lees hier het artikel 'Social enterprises in Nederland boeren goed' Volkskrant online 29 mei
Lees hier het artikel 'De omzetten stijgen in elk geval' Trouw 30 mei
Lees hier het artikel 'Werkgelegenheid stijgt bij sociale ondernemingen' in Financiële Telegraaf


Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •