Nieuws

Scaling impact of the social enterprise sector

Het McKinsey rapport "Scaling the Impact of the Social Enterprise Sector" brengt de ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar in kaart en geeft een overzicht van hoe de sector er momenteel uitziet. Enkele inzichten en de link naar het rapport.

Gepubliceerd op 1 november 2016

Het McKinsey rapport "Scaling the Impact of the Social Enterprise Sector" brengt de ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar in kaart en geeft een overzicht van hoe de sector er momenteel uitziet. Hieronder alvast enkele inzichten en de link naar het rapport op de site van McKinsey. 

  • In de afgelopen vijf jaar is het aantal social enterprises met 70% toegenomen, zijn er meer dan 25.000 banen gecreëerd en heeft de sector bijgedragen aan 3% van de toename in BBP.

  • De twee meest populaire impactsgebieden voor social enterprises zijn "duurzaamheid" en "arbeidsparticipatie", terwijl qua industrie veruit de meeste ondernemingen actief zijn "gezondheid en welzijn".

  • Slechts 50% van de ondernemingen doet aan een vorm van impact meting, terwijl het belang hiervan enorm is; onder andere om kapitaal aan te trekken en klanten te binden, evenals om de zichtbaarheid en het imago van social enterprises te verbeteren.  

  • Sinds 2011 is de hoeveelheid kapitaal beschikbaar voor social enterprises verdrievoudigd. Dit kapitaal is echter niet gelijkmatig beschikbaar voor verschillende archetype ondernemingen en voor de verschillende impactsgebieden waarop ondernemingen zich richten, waardoor met name kleinschalige lokale community enterprises moeite hebben kapitaal aan te trekken. Tevens blijkt er in de beginnende groeifases onvoldoende aanbod te zijn van kapitaal in combinatie met professionele coaching.

 

Lees het hele rapport hier. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •