Nieuws

PvdA en VVD voor sociaal ondernemerschap

PvdA en VVD maken zich hard voor meer sociaal ondernemerschap. Zij willen dat er serieus gekeken wordt naar maatregelen om deze vorm van ondernemen verder te versterken en aantrekkelijker te maken. Het gaat bijvoorbeeld om het beschikbaar maken van gro..

Gepubliceerd op 23 januari 2014

PvdA en VVD maken zich hard voor meer sociaal ondernemerschap. Zij willen dat er serieus gekeken wordt naar maatregelen om deze vorm van ondernemen verder te versterken en aantrekkelijker te maken. Het gaat bijvoorbeeld om het beschikbaar maken van groeikapitaal, het aanpassen van aanbestedingsregels en op termijn een aparte rechtsvorm. Social Enterprise NL presenteerde vandaag tijdens een Bijzondere Procedure een rapport met een breed pakket aan maatregelen om de sector van sociale ondernemingen verder te ontwikkelen.


Het is voor het eerst dat Nederlandse politici op dit thema de handen ineen slaan en daarmee de economische en maatschappelijke meerwaarde van sociale ondernemingen erkennen. Kamerleden Jan Vos (PvdA) en Anne-Wil Lucas (VVD) hebben op 23 januari een Bijzondere Procedure met de Kamercommissie EZ  gepland waarbij oprichters Willemijn Verloop en Mark Hillen van Social Enterprise NL het door hen voorgestelde pakket aan stimuleringsmaatregelen verder toelichten.

Verloop: “De social enterprise sector groeit snel en creëert veel impact. Toch is het nog geen onderwerp op de politieke agenda en voert de overheid nog geen beleid om de social enterprise sector te stimuleren. Daar moet echt verandering in komen. Uit een recent OECD onderzoek blijkt ook dat een stimulerende overheid de maatschappelijke impact van social enterprises verder kan vergroten”

Ook de Europese Unie onderschrijft de waarde van sociaal ondernemerschap: de Eurocommissarissen Michel Barnier (Interne Markt), Lazlo Adnar (Sociale Zaken) en Antonio Tajani (Industrie) publiceerden op 15 januari in Liberation een groot opiniestuk waarin zij sociaal ondernemerschap als een cruciaal onderdeel zien van Europese groei zijn.

“In Nederland lopen we enorm achter qua sociaal ondernemerschap. We worden zelfs the black hole of Europe genoemd op dit thema. Dit terwijl de social enterprise sector in andere Europese landen al jaren wordt aangejaagd en gestimuleerd door overheden. Het is de hoogste tijd dat Nederland van achterhoedespeler een koploperspositie gaat verwerven. Onze overheid kan hun voordeel doen met de ervaringen van andere Europese landen”, aldus Verloop.

Anne-Wil Lucas (VVD): “We zien steeds vaker dat normatieve ideeën een grote rol spelen bij het opzetten van een bedrijf. Ondernemers proberen een sociale rol op zich te nemen die zowel op maatschappelijke als economische vlakken kansen biedt. De VVD wil onderzoeken of de politiek deze vorm van ondernemen een duwtje in de rug kan geven door bijvoorbeeld regels te schrappen.”

Jan Vos (PvdA): “Voor de PvdA gaat ondernemen over meer dan welvaartcreatie: ondernemingen die sociale verbanden versterken en de economie vergroenen hebben bij ons een streepje voor.”

Download hier: "Iedereen winst. Samen met de overheid naar een bloeiende social enterprise sector"

Download hier: "Stimulansen voor de social enterprise sector" (Kennisland)


Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •