Nieuws

Luister nu naar Systeem op de schop met Tine de Moor

Systeem op de schop, de podcast over sociaal ondernemen van Social Enterprise NL. In deze podcast gaan Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Welk systeem nemen zij op de schop? Hoe werkt dat, wat gaat goed en wat niet? Voorbij de standaardverhalen, op zoek naar nieuwe inzichten.

Gepubliceerd op 6 april 2021

Prof. Tine De Moor behaalde een doctoraat in de geschiedenis aan de Universiteit Gent (2003) en een postgraduaat in milieuwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen (1999). In december 2012 werd ze benoemd tot hoogleraar Institutions for Collective Action in Historical Perspective aan de Faculteit Geesteswetenschappen, afdeling Geschiedenis & Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht, een functie die ze bekleedde tot aan haar overstap naar Rotterdam School of Management aan de Erasmus Universiteit.  

In haar proefschrift in 2003 onderzocht ze of het verhaal van de ‘tragedy of the commons’ klopte. Er wordt gesteld dat mensen onmogelijk samen natuurlijke rijkdommen kunnen beheren want iedere vorm van gemeenschappelijk bezit zal falen. Ieder doet zijn egoïstische ding waardoor collectieve verantwoordelijkheid leidt tot een tragedie. Uit haar onderzoek bleek juist dat het perfect mogelijk is om samen als burgers producten en diensten te maken en delen, ze gaan hier op een zuinige manier mee om. We spreken in de podcast over deze commons, of beter burgercollectieven of coöperaties, en deze zie je op vele vlakken ontstaan in bijvoorbeeld de zorg en energie, maar ook in de landbouw zoals Heideboerderij of Herenboeren.  

Tine vindt het van grote waarde om burgercollectieven te onderzoeken omdat het nog vrij experimenteel voorkomt. Ze kijkt met name met haar onderzoeksteam naar wat zo’n initiatief veerkrachtig maakt en doet doorleven op de lange termijn. Enkele van de actuele vraagstukken die ze met haar onderzoeksteam bestudeert, zijn de vele energie- en zorgcoöperaties die zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld, de evolutie van consumentencoöperaties en de relatie tussen verschillende vormen van governance om te bekijken hoe je vormen van financieringen kunt aantrekken.  

Waarom is dit nou van belang voor sociale ondernemingen? Tine ziet in die burgercollectieven een kans om een boost te geven aan de beweging van sociale ondernemingen. Je maakt op die manier de burger nog nauwer betrokken als consument bij de maatschappelijke doelstellingen van de sociale onderneming. Als je er als consument verantwoordelijkheid voor gaat dragen dan zit je er echt bovenop. Een soort consumentenraad wordt het dan. Een interessant inzicht en we discussiëren er verder over in de podcast. Ook luister je naar haar visie op de BVm, bespreken we wat de herontdekking van het begrip solidariteit betekent en praten we nog over haar eigen boek over vrouwen en de geboorte van het kapitalisme.  

En zoals altijd een mooie dosis reclame voor een toffe social enterprise. Dit keer het Utrechtse Rebottled! Een sociale onderneming dat zich inzet voor afvalcirculatie en van gerecyclede wijnflessen weer mooi glaswerk maakt.  

Luister nu de zevende aflevering van Systeem op de Schop via je favoriete podcast app:  

>Spotify 
>  iTunes 

Luister ook de andere afleveringen, check  www.social-enterprise.nl/systeemopdeschop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •