Nieuws

Luister nu naar Systeem op de Schop met Eppo Bruins (CU)

Systeem op de schop, de podcast over sociaal ondernemen van Social Enterprise NL. In deze podcast gaan Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Welk systeem nemen zij op de schop? Hoe werkt dat, wat gaat goed en wat niet? Voorbij de standaardverhalen, op zoek naar nieuwe inzichten. 

Gepubliceerd op 9 maart 2021

In de 5e aflevering vertelt Tweede Kamerlid Eppo Bruins (CU) aan Stefan en Willemijn hoe hij zich hard maakt voor de erkenning en herkenning van sociaal ondernemers in de politiek en bespreken we de belangrijkste tips voor ondernemers over hoe je binnenkomt in de Haagse gangen. Eppo Bruins heeft in zijn carrière zich ontwikkeld van natuurkundige en fundamentele wetenschapper tot Tweede Kamerlid met een warm hart voor het creëren van maatschappelijke impact. Wat spreekt hem zo aan in de social enterprise beweging? Hoe vind je medestanders bij andere partijen? Waarop vind je tegenstanders? Hoe zit het nu met de BVm en het verloop van het wetsontwerp? En wat zijn de volgende stappen voor een circulaire en inclusieve economie? Je hoort het allemaal in deze aflevering.  

Eppo Bruins is niet altijd politicus geweest en begon zijn carrière als fundamentele wetenschapper. In de afgelopen jaren is hij gaan verschuiven naar het creëren van maatschappelijke impacten en heeft zich in 2021 verkiesbaar gesteld voor de Christenunie. Een partij waar altijd zijn hart al heeft gelegen. In deze aflevering bespreken we waarom en hoe sociaal ondernemerschap bij hem kwam te liggen. We hebben het over de initiatiefnota die is behandeld in de Tweede Kamer en de steun die daaruit voortkwam. In 2020 werd dat opgevolgd door de aankondiging van Staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer dat er een wetsvoorstel voor de BVm aankomt. Dat is een hele goede zaak! 

Ondernemers willen de regels veranderen en willen zich laten horen bij de politiek. Maar hoe doe je dat nu succesvol? Eppo deelt zijn belangrijkste tips voor sociaal ondernemers om binnen te komen bij de politiek: 

  1. 1. Creëer massa en sluit je aan bij Social Enterprise NL. Die zijn    echt hoorbaar en zichtbaar in het parlement.  

  1. 2. Bel gewoon een Kamerlid op. Het mooie aan Nederland is dat de democratie echt dichtbij is en dat ze in de Tweede Kamer gewoon te bereiken zijn via mail en telefoon. Ga vijf Kamerleden langs, snijd je probleem aan en merk op of het landt bij iemand en of hij/zij geïnteresseerd is.  

  1. 3. Maak het persoonlijk. Groepsmails gaan bij Eppo ongezien de prullenbak in. Als het persoonlijk geadresseerd is, dan maakt hij er tijd voor.   

  1. 4. Ga langs de departementen. Bel als ondernemer ook Economische Zaken op. Die zijn daar juist blij mee en horen graag waar ondernemers tegenaan lopen. Ministeries zijn een vergeten groep om te lobbyen, terwijl zij uiteindelijk echt moeten opschrijven wat de politiek wil.  

Verder hebben we het ook over de belangrijke stappen die het volgende kabinet moet nemen om tot die circulaire en inclusieve economie te kunnen komen. We hebben het over hoe sociaal ondernemen in de EU een rol speelt en hoe groot die rol is. Maar ook bespreken naast alle politieke praat nog zijn hond Shelly dat een hit is op social media en deelt Eppo zijn droom over wat hij na de politiek zou willen doen. En voor wie maakt hij ongegeneerd reclame? Dat is familiebedrijf Rijk Zwaan, een groenteveredelingsbedrijf in De Lier.  

Luister nu de vijfde aflevering van Systeem op de Schop via je favoriete podcast app:  

> Spotify 
> iTunes 

Luister ook de andere afleveringen, check  www.social-enterprise.nl/systeemopdeschop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •