Nieuws

Luister nu naar Systeem op de schop met The Dutch Weed Burger

Systeem op de schop, de podcast over sociaal ondernemen van Social Enterprise NL. In deze podcast gaan Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Welk systeem nemen zij op de schop? Hoe werkt dat, wat gaat goed en wat niet? Voorbij de standaardverhalen, op zoek naar nieuwe inzichten. 

Gepubliceerd op 22 maart 2021

Een activist pur sang is te gast bij Stefan en Willemijn in deze 6e aflevering. Mark Kulsdom, oprichter van The Dutch Weed Burger, ging vroeger de barricade op om dieren te bevrijden en gaf militante lectuur uit om mensen te inspireren voor de goede zaak. De politie blijkt daarbij niet altijd zijn vriend en dat veranderde zijn manier van activisme. Hoe kun je met dezelfde ideeën en medeleven voor dieren mensen inspireren en daarmee iets opbouwen? Daar ontstond The Dutch Weed Burger, plantaardig eten verrijkt met lokaal geteeld zeewier. Nu zijn ze 10 jaar verder en liggen in de schappen van de AH. Gaan we ooit allemaal overstappen op vleesvervangers? Je hoort het in de podcast. Daarnaast hebben we het ook nog over de coronaperiode, zijn ambitie en beleving als ondernemer en tips voor activistische ondernemers in spe.

De brute vleesindustrie hadden Mark en zijn vrienden vroeg op het netvlies staan en dit moest aan het licht gebracht worden. Als activisten gaven zij vroeger magazines uit, deelden flyers rond bij de McDonalds en hadden steungroepen om mensen te inspireren voor de goede zaak. Dit alles zette nog niet echt zoden aan de dijk en leidde het bevrijden van dieren zelfs tot een arrestatie en 6 maanden celstraf. Dat was een pittige tijd en veranderde zijn manier van activisme.

Hoe kon hij met zijn visie, dat de vleesindustrie een doodlopend spoor is en moet verdwijnen, mensen inspireren en echt een verandering in gang zetten? Tien jaar geleden begon hij toen The Dutch Weed Burger, waarmee hij vervangers van vlees aanbiedt die beter voor jou en de planeet zijn. Al die tijd waren ze op festivals te vinden met hun foodtruck en verkochten ze ook de burgers met lokaal geteeld zeewier aan horecazaken. Via die festivals hebben ze een community weten op te bouwen en dat betaalt zich nu uit. Het merk is actief en heeft een gave invloed. Dat maakt het nu een goed idee om in de schappen van de Albert Heijn te liggen. En juist goed dat ze dit nu na tien jaar doen, dan wanneer je het doet terwijl niemand je kent.

Verder gaan we in de podcast dieper in op deze nieuwe fase, maar ook de coronaperiode en hoe Mark zijn rol ziet over een paar jaar. Ook deelt hij nog een belangrijke tip voor activistische ondernemers in spe: bedenk heel goed hoe groot je wilt worden om het systeem te kunnen veranderen en bedenk ook wat je zelf wilt blijven doen. Hoe dat precies zit? Luister het in de podcast.

We eindigen de podcast met kaas! Mark prijst Mr. & Mrs. Watson aan, heerlijke vegan kaas van toffe ondernemers. Ook doen we een shout-out naar de podcast van onze producer Lieven Heeremans: Kaas. Een podcast die je meeneemt in de wereld van kazen en hun makers.

Luister nu de vijfde aflevering van Systeem op de Schop via je favoriete podcast app:  

> Spotify 
> iTunes 

Luister ook de andere afleveringen, check  www.social-enterprise.nl/systeemopdeschop

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •