Nieuws

Interview: Van een achterstand naar een voorsprong?

In aanloop naar het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeenten” worden op onze website interviews met diverse sprekers gepubliceerd. Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Dit betekent dat gemeenten.

Gepubliceerd op 30 juli 2014

In aanloop naar het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeenten” worden op onze website interviews met diverse sprekers gepubliceerd.

Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Dit betekent dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de positie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociale firma's (social enterprises die zich richten op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) opereren zelfstandig en werken succesvol met kwetsbare groepen. Ze maken van een achterstand een voorsprong. Via de werkbedrijven van IBN worden 3.200 mensen aan passend werk geholpen. Hoe werkt dit en wat is de rol van de gemeente? Een interview met Maarten Gielen, algemeen directeur van IBN en Ben van der Knoop van de gemeente Veghel.

ibn_maartengielenHoe vertaalt het social enterprise denken zich in de praktijk voor IBN?
Maarten Gielen: “Wij geven invulling aan onze maatschappelijke missie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans te bieden op volwaardigheid door echt werk door middel van een portfolio van renderende activiteiten die passend zijn bij onze doelgroep en waar in de markt vraag naar is. Wij zijn dagelijks bezig met het bewaken van de balans tussen onze sociale en economische doelstellingen omdat wij ervan overtuigd zijn dat het één niet zonder het ander kan. Er is namelijk geld nodig om sociaal te kunnen zijn. Op deze manier helpen we ruim 3.200 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de regio Noord-Oost Brabant aan een baan.”

Wat betekent de komst van de Participatiewet voor IBN?
Maarten Gielen: “De belangrijkste uitdaging vormt de korting op de subsidies die wordt doorgevoerd in combinatie met de nieuwe doelgroep die gaat komen. Dit betekent voor ons een extra uitdaging in het bewaken van de balans tussen sociaal en economische belangen. Om renderend te blijven zullen de opbrengsten die we genereren met onze activiteiten verder omhoog moeten en zullen aan de andere kant de kosten omlaag moeten. De lat komt hoger te liggen ten aanzien van de prestaties die we van onze medewerkers vragen. De vraag is of iedereen hierin mee kan en hoe verhoudt dit zich tot de sociale missie...”

De IBN-groep is eigendom van gemeenten, wat betekent dit in de dagelijkse praktijk voor de gemeente Veghel?
Ben van der Knoop: "IBN stelt de deelnemende gemeenten in de regio in staat de WSW-taakstelling op een efficiënte manier in te vullen. Het feit dat er naast het maatschappelijk rendement ook al jaren een gezond financieel rendement wordt gerealiseerd, maakt van IBN in mijn ogen een uniek bedrijf. Daarnaast is IBN ook een belangrijke werkgever voor mensen zonder SW-indicatie, hetgeen in de huidige (zeer) ruime arbeidsmarkt voor gemeenten geen overbodige luxe is."
Wat wordt vanuit de gemeente Veghel gezien de grootste uitdaging na 1 januari 2015?
Ben van der Knoop: "De Participatiewet stelt de gemeente Veghel en al haar partners op het gebied van werk en inkomen voor een enorme uitdaging. Budgetten voor re-integratie en begeleiding lopen terug terwijl de gemeentelijke doelgroep groter en heterogener wordt. Dat betekent dat we meer dan ooit keuzes zullen moeten maken. Een passend aanbod aan inwoners met een arbeidshandicap kunnen we alleen realiseren door:

1. De onbekendheid en terughoudendheid voor deze doelgroep bij “reguliere” werkgevers weg te nemen. ÏBN kan hier met hun expertise een belangrijke rol in spelen.

2. Voor IBN zoeken naar een verdienmodel dat structureel stand houdt. Hiervoor is het nodig om kritisch te kijken naar kosten, maar ook naar mogelijke omzet- en inkomstengroei door bijvoorbeeld “reshoring.”. Overigens moet hier naar mijn mening worden gekeken naar het gezamenlijke saldo van zowel de gemeentelijke begroting als die van IBN.

3. Slimme verbanden leggen buiten het directe domein van werk in inkomen. Zo leent de nieuwe gemeentelijke verantwoordelijkheid voor dagbesteding zich voor het kijken naar mogelijke overlap in doelgroepen en daarmee efficiënter organiseren."

 

Meer weten over hoe gemeenten en sociale firma’s samen kunnen werken om effectief meer mensen aan het werk te helpen? Op 4 september verzorgen Maarten Cielen (IBN) en Ben van der Knoop (gemeente Veghel) de workshop ‘Van een achterstand naar een voorsprong’ tijdens het congres “De social enterprise als businesspartner van de gemeente".

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •