Nieuws

Gastblog: Ook bewoners zien waarde van ondernemerschap in

Onze nieuwe collega Stefan Panhuijsen ging vorige week naar de praktijkdag BewonersBedrijven in Arnhem. Wat blijkt: ook bewoners zien de waarde van ondernemerschap. Lees hieronder de blog die hierover schreef. Social enterprises zijn er in verschill..

Gepubliceerd op 13 november 2013

Onze nieuwe collega Stefan Panhuijsen ging vorige week naar de praktijkdag BewonersBedrijven in Arnhem. Wat blijkt: ook bewoners zien de waarde van ondernemerschap. Lees hieronder de blog die hierover schreef.

Social enterprises zijn er in verschillende soorten en maten; van restaurants tot ICT-dienstverleners. Hier lijkt een nieuwe vorm bij te komen: het BewonersBedrijf. Een BewonersBedrijf, een begrip bedacht door het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA), is een bedrijf opgezet voor en door buurtbewoners.

Het LSA definieert BewonersBedrijven als volgt: “BewonersBedrijven zijn organisaties van particuliere bewoners die in een bepaald gebied actief zijn en diensten en projecten ontwikkelen en uitvoeren, met als doel de inwoners van die gebieden vooruit te helpen op economisch en sociaal gebied. Belangrijk hierbij is dat BewonersBedrijven zijn ontstaan op initiatief van bewoners.

Inspiratiebron voor de BewonersBedrijven zijn de development trusts uit het Verenigd Koninkrijk waar al meer dan 500 van dit soort organisaties actief zijn. Het LSA is in 2012 gestart de ontwikkeling van BewonersBedrijven te stimuleren door startkapitaal (in totaal 1.7 miljoen euro, mogelijk gemaakt door De Nationale Postcodeloterij en het Fonds Werken aan Wonen) beschikbaar te stellen. Startende BewonersBedrijven kunnen dit geld (max 200.000 euro per BewonersBedrijf) bijvoorbeeld inzetten om een zakelijk leider aan te stellen. De ervaring uit het Verenigd Koninkrijk leert dat dit soort zakelijke expertise cruciaal is voor het slagen van een BewonersBedrijf. Lees hier over de rol van de LSA (http://www.bewonersbedrijven.nl).

Op 5 november vond in Arnhem de ‘Praktijkdag BewonersBedrijven’ plaats. Deze dag, georganiseerd door het LSA, stond geheel in het teken van BewonersBedrijven. Op dit moment zijn er twee BewonersBedrijven actief (in Leeuwarden en Arnhem), het is de doelstelling van het LSA om binnen twee jaar tien BewonersBedrijven aan een startfinanciering te hebben geholpen.

Zeggenschap
Zeggenschap, daar draait het allemaal om, zo bleek tijdens de praktijkdag. De belangrijkste motivatie voor bewoners om een bedrijf in hun eigen wijk te beginnen is niet geld verdienen, maar om daadwerkelijk zeggenschap te hebben over wat er in een buurt gebeurt. “Wat weet zo’n ambtenaar van wat er echt speelt in mijn buurt”, klonk het veelvuldig. Door BewonersBedrijven op te richten kunnen bewoners zelf bepalen wat er in een wijk gebeurt.

Bruishuis
In de Arnhemse wijk ‘Malburgen’ is dit jaar het BewonersBedrijf Malburgen opgericht. Dit bedrijf heeft de zeggenschap over een complete oud-seniorenflat gekregen en dit omgedoopt tot het ‘Bruishuis’. Het BewonersBedrijf betaalt een huurprijs voor het pand aan de lokale woningbouwcorporatie en is vervolgens zelf verantwoordelijk voor de invulling van het pand. Zo worden er kamers aan studenten verhuurd die door het doen van vrijwilligerswerk een korting op de huurprijs krijgen. Ook wordt er een buurtrestaurant opgestart, maar er worden ook bedrijfsruimtes aan commerciële bedrijven verhuurd. Het Bruishuis levert dus op meerdere manieren een positieve bijdrage aan Malburgen: er is dankzij de activiteiten in het Bruishuis weer leven in de wijk, bewoners doen vrijwilligerswerk en de inkomsten uit de huur worden geïnvesteerd in de buurt.

BewonersBedrijven en Social Enterprise NL
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat BewonersBedrijven veel potentie hebben. Ondernemerschap kan leiden tot een mooiere en initiatiefrijkere buurt en de lokale economie een impuls geven. Zoals bij alle nieuwe ontwikkelingen zijn er nog veel vragen te beantwoorden: Wat wordt het verdienmodel? Waar halen BewonersBedrijven startkapitaal vandaan? Wat is de relatie met de gemeente? Interessante vragen die wij met veel belangstelling zullen volgen. We hopen dan ook binnenkort een BewonersBedrijf als lid van Social Enterprise NL te mogen verwelkomen.

Meer weten? Kijk eens op www.bewonersbedrijven.nl

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •