Nieuws

Europese social enterprise-organisaties bijeen in Amsterdam

Sociaal ondernemerschap is wereldwijd enorm in opkomst. Veel Europese landen en ook de EU voeren beleid om de social-enterprisesector te laten groeien en zo het impact driven ondernemerschap significant deel uit te laten maken van het economisch systee..

Gepubliceerd op 3 december 2014

Sociaal ondernemerschap is wereldwijd enorm in opkomst. Veel Europese landen en ook de EU voeren beleid om de social-enterprisesector te laten groeien en zo het impact driven ondernemerschap significant deel uit te laten maken van het economisch systeem. Social Enterprise NL ontving op 11 en 12 december toonaangevende landelijke netwerkorganisaties uit Europa in Amsterdam.

Op 11 en 12 december kwamen socialenterprise-organisaties uit veertien verschillende Europese landen bijeen op uitnodiging van Social Enterprise NL, de Franse organisatie Mouves en het Europese Euclid Network. De deelnemers zullen hun programma’s vergelijken en de lobby-agenda’s richting nationale overheden en de EU coördineren. Daarnaast brachten de organisaties een bezoek aan de social enterprises Taxi Electric en gingen ze met Josephine de Zwaan van Triodos Bank Foundation in gesprek over ethisch investeren.

De Europese Unie presenteerde vorige maand een groot onderzoek naar social enterprises in Europa en de eco-systemen waarin zij opereren. 19 landen kennen een specifieke rechtspositie voor social enterprises, een beleidsmaatregel waar Social Enterprise NL zich ook voor Nederland hard voor maakt. Uit het onderzoek bleek dat social enterprises kampen met een gebrek aan herkenning en erkenning,  dat belemmert hun toegang tot publieke markten en tot (groei)kapitaal. De EU signaleert ook een grote behoefte aan mechanismen om maatschappelijke meerwaarde, de zogenaamde impact, te meten.

Het is voor het eerst dat er zoveel Europese partijen samenkomen om de slagkracht van de social-enterprisesector te vergroten. Aanwezig waren organisaties uit Oostenrijk, België, Kroatië, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Portugal, Servië, Slovenie, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De Nieuwe Poort stelde een ruimte ter beschikking aan het internationale bezoek.

-
Meer weten over de uitkomsten van deze bijeenkomst? Houd onze website in de gaten.

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •