Nieuws

EU ontwikkelt standaarden voor meten van impact door social enterprises

De Europese Commissie heeft vorige week een European Standard on Impact Measurement aangekondigd. De standaard wordt ontwikkeld door een speciale subgroep van de Europese Commissie, de GECES en de sub-groep ‘Social Impact Measurement enzal van toepas.

Gepubliceerd op 8 juli 2014

De Europese Commissie heeft vorige week een European Standard on Impact Measurement aangekondigd. De standaard wordt ontwikkeld door een speciale subgroep van de Europese Commissie, de GECES en de sub-groep ‘Social Impact Measurement enzal van toepassing zijn op alle lidstaten. Voor deze standaard wordt er veelvuldig overlegd met social enterprises, de publieke sector, impact experts, investeerders, de lidstaten en andere deskundigen.

De ontwikkeling van een Europese standaard voor impact is interessant voor sociaal ondernemers omdat het duidelijkheid en richting biedt in een sector waar momenteel meer dan 160 verschillende methoden worden gebruikt om impact in kaart te brengen.

De Europese standaard biedt geen ‘one-size-fits all’ oplossing maar is een kader met een aantal standaard stappen die bij het meten van impact zouden moeten worden doorlopen. De standaard is dan ook niet bedoeld als wet of reguleringsinstrument maar als praktische tool voor zowel social enterprise zelf (om de theory of change van de onderneming in beeld te brengen) als voor derden zoals financiers en stakeholders.

Daarnaast werkt de commissie verder aan specifieke sector-gerichte richtlijnen voor standaard outcomes en indicatoren. Deze publiek toegankelijke catalogi zullen met name interessant zijn voor bedrijven binnen sectoren als zorg, onderwijs en sociale woningbouw. Kurt Peleman, CEO of the European Venture Philanthropy AssociationThe European Standard on impact measurement is an important step forward for those organizations working to achieve social impact and shows that Europe has found common ground.” Social Enterprise NL zal in het impact programma dat in september van start zal gaan zo dicht mogelijk bij deze nieuwe standaard blijven.

Houd onze website in de gaten voor meer nieuws rondom deze nieuwe Europese standaard.

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •