Nieuws

Eerste Nederlandse Social Impact Bonds van start

ABN AMRO en Start Foundation investeren 680.000 euro in het Rotterdamse bedrijf de Buzinezzclub. Dit bedrijf helpt 160 Rotterdamse werkloze jongeren zonder startkwalificatie aan het werk of terug naar school, waardoor zij sneller dan gemiddeld uit de u..

Gepubliceerd op 23 december 2013

ABN AMRO en Start Foundation investeren 680.000 euro in het Rotterdamse bedrijf de Buzinezzclub. Dit bedrijf helpt 160 Rotterdamse werkloze jongeren zonder startkwalificatie aan het werk of terug naar school, waardoor zij sneller dan gemiddeld uit de uitkering stromen. De gemeente Rotterdam betaalt de investeerders terug op basis van het aantal uitkeringen dat hierdoor bespaard wordt. Dit gebeurt via de nieuwe financieringsconstructie Social Impact Bond. Dit is een contract waarbij private investeerders investeren in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. De overheid betaalt hen terug met het geld dat zij hierdoor bespaart en een eventueel rendement. Bij deze Social Impact Bond kan het rendement oplopen tot 12% op jaarbasis. Hoe sneller de jongeren uitstromen, hoe hoger het rendement. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wordt al volop ervaring opgedaan met deze investeringsconstructie die ook mogelijkheden biedt voor social enterprises.

Gerrit Zalm: "Ik ben er trots op dat ABN AMRO betrokken is bij een nieuwe vorm van financiering, waarbij privaat kapitaal wordt ingezet om jeugdwerkloosheid terug te dringen. Daarom hebben we ook het Social Impact Fund opgericht dat als doel heeft om met investeringen zowel financieel als maatschappelijk rendement te behalen."

Meer weten? Klik hier

Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •