Nieuws

Drie partijen slaan handen ineen voor betere financiering BewonersBedrijven

Samen met Stichting DOEN en LSA Bewoners slaan we met een nieuw project dat wordt gefinancierd vanuit de Europese Commissie de handen ineen om te zorgen voor betere toegang tot financiering voor BewonersBedrijven

Gepubliceerd op 6 november 2020

In steeds meer buurten vind je BewonersBedrijven, sociale ondernemingen die gerund worden door bewoners. Samen werken ze op een ondernemende manier aan een sociale, duurzame en inclusieve wijk. Hoewel ze grote maatschappelijke meerwaarde leveren en vaak een echte spil in de wijk zijn, is het voor veel van deze initiatieven moeilijk om aan financiering te komen. Daarom lanceren wij het project ‘Social finance for community based social enterprises’ samen met Stichting DOEN en Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners. 

Toegang tot geld verbeteren
Op dit moment is het vinden van geschikte financiering voor Nederlandse BewonersBedrijven ingewikkeld. Aan de aanbodkant zijn er maar weinig financiers die inspelen op de behoeften van BewonersBedrijven. Aan de vraagkant bestaat er bij veel initiatiefnemers een gebrek aan capaciteiten en skills waardoor ze niet tot een goed plan komen en financiering uitblijft. In dit project onderzoeken we welke nieuwe financieringsinstrumenten we kunnen ontwikkelen om de toegang tot financiering voor BewonersBedrijven te vergroten. En kijken we naar de capaciteiten van de BewonersBedrijven zelf: hoe kunnen wij ze helpen om financiering aan te trekken?

Vastgoed van de gemeenschap
We richten ons in dit project op de financiering van vastgoed. Omdat de panden waarin BewonersBedrijven gevestigd zijn, fungeren als belangrijke ontmoetingsplaatsen in de wijk. Het zijn plekken van de gemeenschap die gerund worden door actieve bewoners die goed weten wat er speelt in de buurt en waar buurtbewoners elkaar ontmoeten, leren en zich ontwikkelen. Tegelijkertijd vormen ze ook vaak een belangrijk onderdeel van het businessmodel van bewonersbedrijven, bijvoorbeeld als horecagelegenheid of werkplek.

Werk aan de winkel
De komende 20 maanden gaan we aan de slag met het verbeteren van de toegang tot financiering voor BewonersBedrijven. We zetten vier stappen:

1.     We laten zien hoe de huidige financieringsmarkt werkt en welke behoeften er bestaan.

2.     We ontwikkelen nieuwe financieringsoplossingen – uiteraard samen met belangrijke stakeholders.

3.     Tien BewonersBedrijven gaan meedoen aan een stevig programma waarin ze leren impact in kaart te brengen, een plan te schrijven en financiers te interesseren.

4.     Alle bevindingen komen samen in een actieplan voor de financieringsmarkt voor bewonersbedrijven. We zoeken daarvoor ondersteuning en toewijding van belangrijke stakeholders.

Meedoen?
Heb jij goede ideeën over hoe we kansen op financiering voor  BewonersBedrijven kunnen vergroten? Werk je graag mee aan dit project? Wij horen het graag! Neem contact op met Jorien van Lookeren Campagne. Mail naar: jorien@social-enterprise.nl

In het kort
‘Social finance for community based social enterprises’ is een meerjarig project van Social Enterprise NL, Stichting DOEN en LSA Bewoners waarin we de toegankelijkheid van financiering voor BewonersBedrijven willen vergoten. Het project wordt gefinancierd door de Europese Commissie. De drie partijen slaan de handen ineen omdat zij geloven dat BewonersBedrijven een maatschappelijke meerwaarde leveren in een samenleving waar mensen betrokken zijn bij elkaar en hun omgeving. Het fungeert als een belangrijke ontmoetingsplaats in de wijk waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, leren en zich ontwikkelen.

Bij dit project is KNHM Participaties betrokken als Associate Partner.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •