Nieuws

De social enterprise als businesspartner van de gemeente

Social enterprises zijn bedrijven die primair het maatschappelijk belang dienen en die in hoge mate financieel zelfvoorzienend zijn. Ze kunnen een sterke bondgenoot zijn voor de gemeente bij het oplossen van maatschappelijke problemen als jeugd- werklo..

Gepubliceerd op 25 maart 2014

Social enterprises zijn bedrijven die primair het maatschappelijk belang dienen en die in hoge mate financieel zelfvoorzienend zijn. Ze kunnen een sterke bondgenoot zijn voor de gemeente bij het oplossen van maatschappelijke problemen als jeugd- werkloosheid, het tegengaan van milieuverontreiniging of het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

gemeentedocu Download hier 

Social enterprises komen voort uit particulier initiatief en staan daarmee per definitie los van overheid en subsidies. Toch is er veel maatschappelijke winst te behalen als sociaal ondernemers en overheid samen optrekken. Social enterprises ruimte en rugwind geven is in de praktijk niet zo gemakkelijk voor veel overheden, het vraagt een iets andere houding en aanpak dan de gebruikelijk processen van subsidie verstrekken of aanbesteden, de sociaal ondernemer neemt de rol in van business partner.

Er zijn diverse voorbeelden waarbij gemeenten en social enterprises succesvol gezamenlijk maatschappelijke waarde hebben gecreëerd.  Zo zag de gemeente Geldrop-Mierlo als een van de eersten de waarde van social enterprise Zorgvoorelkaar, een online platform voor professionele en vrijwillige zorg, en zocht de samenwerking op zodat men nu met vertrouwen de decentralisaties in de zorg tegemoet ziet. Bijna 20 gemeenten in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland hebben het voorbeeld van deze gemeente gevolgd waardoor er in deze gemeenten naar schatting al meer dan 1.000 matches tussen zorgvragers en zorgaanbieders zijn gerealiseerd.

In 'De social enterprise als businesspartner van de gemeente' geeft Social Enterprise NL aan de hand van deze best practices zes concrete aanbevelingen aan gemeenten om de social enterprise sector ten volle te benutten in het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken.

Download  hier 'De social enterprise als businesspartner van de gemeente'.
Download hier het persbericht: 'Gemeente, wees geen obstakel voor de sociaal ondernemer'


Locatie:
Herengracht 505
1017BV

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •