Nieuws

De pay-it-forward award gaat naar Welcome App

Afgelopen vrijdag 26 november mochten wij Welcome App verrassen met de pay-it-forward award! Deze award is een onderdeel van de Butterfly Award, een initiatief van ons in samenwerking met Fred Foundation om inspirerende sociaal ondernemers in het zonnetje te zetten.

v.l.n.r.: Max Kranendijk (Oma's Soep), Pepijn Middeldorp (Welcome App), Aartjan Bontje (Fred Foundation) | Gepubliceerd op 2 december 2021

Deze Butterfly Award kent een pay-it-forward principe. Dit betekent dat Max Kranendijk, oprichter van Oma’s Soep, die in oktober de Butterfly award in ontvangst nam, een stukje van de award doorgeeft aan een inspirerende collega sociaal ondernemer die het verdient om verder te vliegen. Daarbij geeft hij ook €2.345,67 van zijn geldprijs van €12.345,67 door. Max koos ervoor om Julius Weise en Pepijn Middeldorp van Welcome App in het zonnetje te zetten.

De missie van Welcome App is om nieuwkomers zich thuis te laten voelen in Nederland door informatie en aanbod van programma’s en netwerken voor deze mensen te centraliseren op een platform dat in verschillende talen beschikbaar is. Zo’n 5-6 jaar geleden begon het eerst met Blendin, een startup om nieuwkomers aan locals te koppelen op basis van gelijke interesses. Voor Julius was dit een belangrijk thema geworden toen hij tijdens een studieperiode in Italië bevriend raakte met West-Afrikaanse migranten op een voetbalveld en vervolgens in een opvangcentrum in Amsterdam vrijwilligerswerk ging doen. Hier ontstond het idee van Blendin waarbij hij eerst via lijstjes met telefoonnummers in Excel nieuwkomers ging koppelen aan vrienden, familie en kennissen voor contact.

Pepijn vertelt dat hij in die tijd werd gekoppeld aan Elias, een nieuwkomer uit Syrië die daar advocaat was geweest. Hij was 13 maanden in Nederland en sprak al heel goed Nederlands. Beide waren toen zo’n 26 jaar oud en gingen samen voetballen met het vriendenteam van Pepijn. Het werd een bijzondere avond waarbij Elias aan het einde van de avond verklaarde dat hij in al die maanden in Nederland eindelijk voor het eerst met mensen van zijn leeftijd had gepraat. Daar was Pepijn even stil van: “Je zou denken dat nieuwkomers die jong zijn en de taal al goed spreken zich wel redden hier in Nederland, maar dat is echt niet zo. Zij gaan niet zomaar iemand in de supermarkt aan de mouw trekken voor een gesprek en vragen om samen iets leuks te gaan doen.” 

Gelukkig wordt er wel heel veel georganiseerd om nieuwkomers te helpen om zich thuis te laten voelen. Julius en Pepijn zagen alleen dat het veld enorm versnipperd was en ook nieuwkomers zagen door de bomen het bos niet meer. Daar zagen Julius en Pepijn een mogelijkheid om dat probleem op te lossen. Blendin hadden ze achter zich gelaten en ze gingen verder met Welcome App waar ze nu zo’n 3 jaar aan werken. Met deze app bieden zij een centraal platform waar vraag en aanbod elkaar vinden, informatie wordt gedeeld en activiteiten worden aangeboden. Alles om nieuwkomers zich thuis te laten voelen. Zo krijgen nieuwkomers de kans om hun traject in eigen handen te nemen en niet meer afhankelijk zijn van de klantmanager bij de gemeente.

Julius, Pepijn en hun team werken dagelijks hard aan de app en zien zichzelf als een soort tech start-up, maar dan met weinig middelen en non-profit. Met goede hulp van buitenaf en een mooie samenwerking met KPN, die ze ondersteunt met het UX/UI design van de app, weten ze een veelbelovende app neer te zetten die organisaties, nieuwkomers en locals met elkaar verbindt. We zullen dan ook nog veel gaan horen van Welcome App!

Meer weten over Welcome App? Download de app op je telefoon of neem een kijkje op de website.

Speciale dank aan Nic&mic voor de schitterende vlinder award gemaakt van teenslippers en The Flower Family voor de mooie bos bloemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •