Nieuws

Code Sociale Ondernemingen - Update

Om de zichtbaarheid en (h)erkenning van sociale ondernemingen in Nederland te vergroten, is de Code Sociale Ondernemingen in het leven geroepen. Een aantal updates op een rijtje.

Gepubliceerd op 10 oktober 2018

Om de zichtbaarheid en (h)erkenning van sociale ondernemingen in Nederland te vergroten, is vorig jaar de Code Sociale Ondernemingen in het leven geroepen. De Code wil het veld van sociaal ondernemen verder brengen, en de samenwerking tussen gemeentes, impact investeerders, sociaal ondernemers, en andere stakeholders.

De afgelopen tijd is hard gewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van deze Code. Daarom een aantal updates op een rijtje:

 

Toelating en try-out

Wil je deelnemen aan de Code Sociale Ondernemingen, dan doorloop je met je onderneming allereerst het toelatingsproces. De processen rondom toelating hebben we met behulp van PwC uitgewerkt en gedigitaliseerd en de ontwikkelfase is bijna afgerond. Nu is het tijd deze te testen in een try-out, waarin we met ondernemers de vragenlijst doorlopen en beoordelen.

 

Wat levert het op?

- Bij een positief oordeel word je als eerste opgenomen in het Register.

- Opfrissen van de vijf principes van de Code (zie plaatje)

- Bespaar €100,- inschrijfkosten

 

Wat vragen we?

- Vul de online vragenlijst in

- Een gesprek met de onderneming aan de hand van de vragenlijst

 

Ben je hierin geïnteresseerd? Mail dan naar joost@social-enterprise.nl.

 

Organisatie

De Code Sociale Ondernemingen is een initiatief van Social Enterprise NL, maar zal in de nabije toekomst een onafhankelijke stichting vormen.

In dit kader is een bestuur in oprichting gevormd, die momenteel bestaat uit Josephine de Zwaan (Raad van Commissarissen Fairphone, SAAT Triodos Bank), Joske Paumen (ex-The Colour Kitchen) en Mark Hillen (Social Enterprise NL).  

Daarnaast is het proces rondom het vormen van de review board voor de toelating van de ondernemingen in volle gang en zijn enkele leden onlangs bevestigd. Binnenkort de namen!

Team-Code is ook uitgebreid, en bestaat momenteel uit Selma Steenhuisen (kwartiermaker), Joost Backer (project management) en Jonneke van den Berg (stagiair).

 

Website

De website voor de Code Sociale Ondernemingen is volop in ontwikkeling, in samenwerking met Piipol en DropOuts. Deze hopen we eind 2018 te lanceren. In de tussentijd is onze tijdelijke website te vinden op: www.codesocialeondernemingen.nl.

 

Agenda

Tot slot staat een aantal events op stapel:

- Vanaf 5 november lanceren we het leertraject over de Code in Den Haag, een samenwerking van Gemeente Den Haag, Social Club en Social Enterprise NL. Tijdens het traject gaan we met vijf ondernemers aan de slag met de principes van de Code, om ze klaar te stomen voor het Register. We houden je hiervan op de hoogte in een reeks blogs.

- Op 15 november staat bij Social Impact Factory Utrecht de sessie 'De Code, gemeentes en aanbestedingen' gepland als onderdeel van Social Enterprise day, georganiseerd door Gemeente Utrecht en Kirkman Company. Tijdens de sessie wordt samen onderzocht hoe gemeentes sociaal ondernemerschap kunnen bevorderen en welke rol de Code hierin kan spelen. Aanmelden voor deze sessie kan via joost@social-enterprise.nl.

Locatie: Social Impact Factory, Vredenburg 40, Utrecht

Datum: 15 november 2018, 13.45-15.35 uur.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de Code Sociale Ondernemingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •