Nieuws

De Code: update!

Tijd voor een update over de Code Sociale Ondernemingen! De Code is dé manier om jezelf als sociaal ondernemer neer te zetten richting overheden, klanten, consumenten en investeerders. We presenteren de mensen achter de Code aan jullie, en de eerste drie deelnemers!

Gepubliceerd op 15 mei 2019

Team Code, Review Board en beoordelaars
In december 2018 richtte Social Enterprise NL de onafhankelijke stichting Code Sociale Ondernemingen op. Het team van de Code vindt haar thuisbasis in de Social Impact Factory in Utrecht. Directeur Joske Paumen richtte eerder The Colour Kitchen op en leidt nu de Code op weg naar groei. Operationeel manager Marijt Regts zorgt dat de volledige operatie in goede orde verloopt. Project manager Claudia Cuypers zorgt voor de werving van nieuwe ondernemers en de communicatie. En ten slotte zorgt stagiair Bart van der Meer voor ondersteuning op alle fronten.

De Code bestaat naast het team en het bestuur uit de Review Board en beoordelaars. De Review Board besluit over toelating tot het Register Sociale Ondernemingen. De leden van de Review Board reflecteren het veld van sociaal ondernemen in Nederland en hebben expertise op het gebied van sociaal ondernemen, impactbeoordeling, algemene accounting en auditing, impact investeren, aanbestedingen uit het publieke domein en wetenschappelijk onderzoek. De beoordelaars, allen werkzaam als adviseur bij PwC, voeren het toelatingsgesprek met de ondernemers en brengen een adviesrapport uit. Zij staan onder leiding van Jad Ouarssani, senior associate risk assurance bij PwC.

Meer informatie over de mensen die betrokken zijn bij de Code vind je hier. Samen zorgen zij voor de gehele uitvoering van de Code. En zij doen dit met resultaat: de eerste drie deelnemers zijn inmiddels toegelaten tot het Register. En voor de eerstvolgende bijeenkomst van de Review Board staat er weer een mooie lijst sociale ondernemingen op de agenda.


Deze sociale ondernemingen gingen je voor
De Code Sociale Ondernemingen wil dit jaar uitgroeien naar 50 deelnemers. Daarmee brengen zij een levendig en relevant netwerk van sociale ondernemingen tot stand. Om deel te kunnen nemen, geef je als onderneming invulling aan 5 principes: een geborgde en meetbare missie, een dialoog met stakeholders, zorgvuldig afgewogen financiën, actieve deelname binnen het Code-netwerk en transparantie in informatiebeleid. Wie zijn de drie ondernemingen die het spits hebben afgebeten en hoe geven zij invulling aan deze principes?

Hét Bakkerscafé in Nijmegen biedt een kansrijke omgeving aan mensen die kwetsbaarder zijn in de samenleving vanwege een verstandelijke, lichamelijke of psychiatrische beperking. Het was de eerste sociale onderneming in Nijmegen die een impactmeting liet uitvoeren: dé manier om de missie te concretiseren en de realisatie van de doelen inzichtelijk te maken.

Vanhulley maakt boxershorts van je oude overhemd. In het Groningse naaiatelier werken vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Overhemden krijgen een tweede leven en de medewerkers kunnen werkervaring opdoen en hun eigen kracht terugvinden. Op hun website vind je alle informatie over de manier waarop zij invulling geven aan de Code. En precies daarmee passen zij het principe van transparantie goed toe: met maximale openheid over zaken als missie, impact en financiën.

The Colour Kitchen is een sociale onderneming die primair gericht is op talentontwikkeling in de horeca. Zij streven naar een cultuurverandering waarbij inclusiviteit en solidariteit gedragen wordt door de arbeidsmarkt. Het principe van financiën vullen zij onder meer in door 50% van de winst af te dragen aan The Colour Kitchen Foundation. Dit bedrag wordt volledig ingezet voor maatschappelijke programma's.


Meld je ook aan voor de Code Sociale Ondernemingen
Wil jij met jouw sociale onderneming onderdeel zijn van een erkend en herkenbaar netwerk waarbij impact op de eerste plaats staat? Op www.codesocialeondernemingen.nl vind je alle informatie over de criteria voor toelating en de volledige procedure van aanmelding. De tijdsinvestering voor toetreding is afhankelijk van de informatie en documentatie die binnen jouw onderneming al beschikbaar is, dus dit zal variëren per deelnemer. Blijf op de hoogte van alle activiteiten van de Code via Twitter en LinkedIn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •