Artikelen

Wij zijn over op FairChain koffie van Moyee! Wie volgt?

Sinds we hebben gehoord van Moyee Coffee is team Social Enterprise NL enigszins ongemakkelijk met het bezit van een Nespresso-apparaat en dito cupjes. Gelukkig zijn we nu over op 'Clooney-vrije' koffie. Deze koffie is niet alleen eerlijk betaald aan de..

Gepubliceerd op 13 februari 2014

Sinds we hebben gehoord van Moyee Coffee is team Social Enterprise NL enigszins ongemakkelijk met het bezit van een Nespresso-apparaat en dito cupjes. Gelukkig zijn we nu over op 'Clooney-vrije' koffie. Deze koffie is niet alleen eerlijk betaald aan de koffieboeren maar wordt ook nog eens gebrand in het land van herkomst, Ethiopië. FairChain noemen ze dat. Dat betekent werkgelegenheid en dus inkomsten in het land waar de bonen vandaan komen. Iedereen winst!


moyee_square_polMarlies van Moyee Coffee leidde ons in, in de wondere wereld van deze sociale bonen en presenteerde ons het eerste kopje. Wij zijn om! Wie volgt?


Hoe zit dat met FairChain?
Fairtrade koffie is goed, maar FairChain koffie is nog nét iets beter. 


Guido (oprichter Moyee Coffee):  “Als we koffieproducerende landen de kans geven hun bonen binnen eigen landsgrenzen te branden, dan zouden zij miljarden euro’s meer verdienen. Een bruine boon is gemiddeld 3 tot 5 keer meer waard dan een groene boon.” 


Dat is wat FairChain koffie is, zoals ze zelf zeggen: freaking awesome koffie die het leven van miljoenen mensen radicaal verbetert.


Moyee is een 50-50 joint venture met lokale Ethiopische ondernemers. De winst uit de verkoop van de koffie wordt 50-50 verdeeld. Bovendien betaalt Moyee 20% meer voor de bonen dan de marktprijs en dus heel veel meer dan de minimumprijzen die Fairtrade hanteert. Hierdoor hebben zij toegang tot de beste koffiebonen van Ethiopië. Dat verklaart de pay-off: radically good coffee. Radically good taste with radical social impact.


Volgens Guido van Staveren is Fairtrade een eerlijk en oprecht model, dat lokale boeren een minimumprijs garandeert voor de bonen die zij ongebrand exporteren naar consumerende landen. Het schiet alleen niet op. Na 25 jaar heel hard werken is Fairtrade nu in staat om 17,5 miljoen euro aan Fairtrade premie uit te keren. Op een totale koffieomzet van 80 miljard wereldwijd, is dat slechts 0,002%! . 


Guido: “Fairtrade is een mooie eerste stap, maar het is nu tijd om grootser te denken. We zijn al jaren bezig om bestaande modellen marginaal te verbeteren. Het is nu tijd voor radicale verandering, voor radicale vooruitgang, Fairtrade 2.0 dus.”


Bekijk hier de uitzending van Kassa Groen over Moyee Coffee. 


love_it_kleinMeedoen? Wij trakteren jou op korting
Om jullie ook kennis te laten maken hebben we nu een leuke winstdeal (rechts van dit bericht), als je nu voor drie maanden bonen besteld (goed voor zo'n 300 kopjes) krijg je €10 korting op je bestelling. Je krijgt dan drie maanden lang, elke maand 2 zakken Moyee Coffee van 375 gram thuisbezorgd voor €36,88. Join the coffee revolution! 


koffievlek


 


 


 


 


 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •