Sociaal ondernemen bij Europese Verkiezingen in 2024
Eind september heeft Social Enterprise…
Artikelen
In de eerste aflevering gaat Ad van Gils, CEO van PwC, in gesprek met Mireille Geijsen, oprichter van social enterprise i-did over authentiek leiderschap en over mensen in hun kracht zetten door aandacht en saamhorigheid. Hoe ziet authentiek leiderschap eruit? En wat is daarvoor nodig? Hoe breng je impact maken in je businessmodel? En hoe komt het dat veelal mannen de positie van CEO innemen? Het komt allemaal langs in deze podcast!
Gepubliceerd op 2 mei 2022
PwC Nederland is een internationaal accountancy en belastingadviesbureau met kantoren over de hele wereld. Aan de andere kant staat i-did, een sociale onderneming met twee missies, namelijk het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het hergebruiken van textiel. In dit gesprek komen deze schijnbaar verschillende werelden bij elkaar. Hoe verschillen deze twee ondernemingen? Of lijken ze toch meer op elkaar dan wij denken? Wat kunnen Ad en Mireille van elkaar leren? En hoe denken zij over leiderschap? Dit alles en meer in de eerste aflevering, waar Ad op bezoek gaat bij Mireille in i-did’s werkplaats/kantoor in Den Haag.
Ad van Gils
Vooraf aan het bezoek spreekt Nanoah Struik met Ad over zijn functie als CEO van een bedrijf als PwC. Omdat deze podcast ook gaat over hoe ondernemers kunnen bijdragen aan een betere wereld, vertelt Ad dat binnen PwC vooral het besef van maatschappelijke problemen belangrijk is. Vanuit dit besef kan PwC als internationale organisatie namelijk bijdragen aan een betere wereld. Hierbij vertelt hij:
Ad hoopt dan ook door middel van het gesprek met Mireille zich te laten inspireren door in een andere wereld te stappen waar mensen op een andere manier bijdragen aan een betere wereld. Van daaruit valt veel te leren over hoe een bedrijf als PwC een omgeving kan creëren waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook het gevoel krijgen dat zij bij PwC verder kunnen.
Mireille Geijsen
Mireille leidt Nanoah en Ad rond in de werkplaats. Daarbij vertelt Mireille over de werkzaamheden en maatschappelijke missie van i-did. I-did maakt van gerecycled vilt nieuwe producten. Hierbij neemt zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst, om hen te laten zien dat zij het wél kunnen:
Authentiek leiderschap en aandacht voor potentie
Na de rondleiding kan het gesprek over leiderschap beginnen. Hier een paar mooie bijdragen:
Vervolgens hebben Ad en Mireille het over de combinatie ondernemen en impact maken. Hoe past dit nieuwe leiderschap binnen een businessmodel?
"Dat kan beter Peter"
Als afsluiter legt Nanoah Ad en Mireille een interessant feitje voor, namelijk ‘dat kan beter Peter’, wat inhoudt dat er meer CEOs zijn die Peter heten dan dat er vrouwelijke CEOs zijn. Hoe komt dit? En hoe kan het beter? Is een quota de oplossing?
Terugkijkend op het gesprek zijn Mireille en Ad het eens, wat mooi wordt verwoord door Ad: “Wat ik hieraan over hou is dat we meer op elkaar lijken dan we ons soms realiseren.”
Over de podcast WereldverbeterBAAS
In de podcast WereldverbeterBAAS, een co-productie van Social Enterprise NL en haar twee founding partners ABN AMRO en PwC, gaan CEO’s van grote bedrijven in gesprek met toonaangevende sociaal ondernemers over leiderschap, elkaars drijfveren en wat ervoor nodig is om de wereld mooier te maken.
Wat voor leiderschap is bijvoorbeeld nodig voor een betere wereld? Wat kunnen corporate CEO en social entrepreneur van elkaar leren? Zijn corporates en social enterprises tegenpolen of juist partners in crime? En waarom worden die boardrooms toch gedomineerd door witte mannen? Podcasthost Nanoah Struik, tevens podcastmaker en genderexpert, gaat dat onderzoeken in WereldverbeterBAAS, te beluisteren via jouw favoriete podcastapp. In totaal verschijnen er 7 afleveringen die in de komende maanden allemaal gereleased worden.
Luister via: Spotify, iTunes en Google Podcasts.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!