Artikelen

Wat zijn social enterprises?

Social enterprises zijn bedrijven die ondernemen vanuit een drive om goed te doen voor de wereld. Ze verdienen geld aan producten en diensten die maatschappelijke impact creëren. Sociaal ondernemers onderscheiden zich van &#.

Gepubliceerd op 19 december 2013

Social enterprises zijn bedrijven die ondernemen vanuit een drive om goed te doen voor de wereld. Ze verdienen geld aan producten en diensten die maatschappelijke impact creëren.


Sociaal ondernemers onderscheiden zich van ‘gewone’ ondernemers door maatschappelijke winst voorop te stellen. Maar wat wordt daar nou precies mee bedoeld?


Maatschappelijke winst is..


liefde-is ...Mensen aan het werk met een afstand tot de arbeidsmarkt
Veel social enterprises creëren kansen voor mensen die normaal gesproken niet zo gemakkelijk aan werk komen. Bijvoorbeeld 50-plussers die werkloos raakten of mensen die in een uitkeringssituatie zitten vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking.


Bij bierbrouwerij De Prael in Amsterdam bijvoorbeeld hebben werknemers een psychiatrische achtergrond. Of neem Specialisterren, een software testbedrijf waar testers met een vorm van autisme werken. En bij Bakkerscafé krijgen mensen met een beperking de kans om te leren hoe ze ‘hun eigen broodjes moeten bakken’. Letterlijk en figuurlijk.


...Verantwoordelijk omgaan met de leefomgeving
Social enterprises hebben vaak een innovatief businessmodel wat ze in staat stelt om positieve impact te creëren voor mens en milieu en tegelijkertijd geld om te zetten. Netl is zo'n social enterprise. Het bedrijf maakt kleding van brandnetels vermengt met wol, katoen of linnen. Het is sterk en duurzaam en biedt een alternatief voor volledig katoen. Want de verbouw van katoen leidt tot verzilting van grond en omdat het een kwetsbaar gewas is, moeten veel chemicaliën worden gebruikt. Taxi-E neemt op een heel andere manier verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. Hun taxi’s rijden op 100% groene stroom. Minder luchtvervuiling dus.


...Zorgen dat de taart eerlijk wordt verdeeld
Handel is ontstaan vanuit een eerlijk ruilprincipe. Fair trade, Fair Chain. Zo zijn er steeds meer varianten die zorgen voor een eerlijkere verdeling van de opbrengsten in de waardeketen. Ook een social enterprise als Return to Sender focust zich daar op.
Return to Sender zoekt naar bijzondere producten in de armste gebieden van de wereld en verkoopt die in Nederland. De winst die zij maken, vloeit terug naar de lokale producenten en wordt geïnvesteerd in de regio's van herkomst.


...Mensen dichter bij elkaar brengen
Online marktplaats ZorgvoorElkaar koppelt vrijwilligers en professionals aan mensen met een zorgvraag. Dat bevordert de sociale cohesie en tegelijkertijd wordt de samenleving gestimuleerd gezamenlijk klappen op te vangen van bezuinigingen op de thuiszorg.


...Producten een tweede leven geven
Recycling, circulaire projecten, collaborative consumption. Het zijn allemaal mooie woorden voor een andere manier van consumeren. Meer delen, hergebruiken en  repareren. Jaarlijks worden er honderdduizenden fietsen weggegooid. Van alle onderdelen die op afvalplaatsen belandden, maakt Roetz Bikes weer nieuwe fietsen. En ook bij kringloopwinkels – waar we er meer dan 500 van hebben in Nederland- krijgen meubels, kleding en huishoudelijke apparaten een tweede leven.


Maatschappelijke winst laat zich overigens niet altijd in één hokje stoppen. Dé ultieme maatschappelijke winst boek je als ondernemer natuurlijk door verschillende typen winst te combineren. En gelukkig gebeurt dat op heel veel plekken al. Ook bij de social enterprises die hierboven worden genoemd. Zoals bij Roetz Bikes waar fietsen worden gemaakt van gebruikte onderdelen door werknemers die een vak leren in een sociale werkplaats. Of bij Taxi-E waar vooral herintredende 50+ chauffeurs werken.


Ken je zelf een ondernemer die maatschappelijke winst ook voorop stelt?
Laat het ons weten en laat hieronder een comment achter!


Help mee


Help de beweging van sociaal ondernemers groter en sterker te maken en onderteken het manifest hier!


manifest


Zin in een filmpje over wat social enterprises doen?


Bekijk dan zeker onze informercial.


 [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L4DmcA0enck[/youtube]


 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •