Artikelen

WakaWaka lanceert pas-as-you-go solarenergie in Rwanda

Deze week introduceert WakaWaka het eerste Pay-as-you-go energiemodel in Rwanda. Dat betekent dat Rwandezen voortaan op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met solar energie. Met een code die via sms wordt verzonden kunnen mensen een week lan..

Gepubliceerd op 3 november 2014

Deze week introduceert WakaWaka het eerste Pay-as-you-go energiemodel in Rwanda. Dat betekent dat Rwandezen voortaan op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met solar energie. Met een code die via sms wordt verzonden kunnen mensen een week lang gebruik maken van een WakaWaka solarlamp. Met the Virtual-Grid blijven de kosten voor deze energie gelijk aan die van kerosine en de prijzen voor het opladen van een mobiele telefoon in plaatselijke oplaadwinkels, maar is vele malen veiliger. 


"Dit veilige, schone en betaalbare alternatief voor duurzame energie heeft niet alleen positieve impact op de gezondheid en de schoolresultaten van de Rwandezen in elektriciteitsloze gebieden, maar biedt ook kansen voor de werkgelegenheid. Je moet je voorstellen wat een impact een solarlampje heeft waar je mee kunt opladen in een elektriciteitsloos gebied."


Het idee is eenvoudig: je laadt wat tegoed op je WakaWaka Power met je smscode of je prepaidkaartje en je maakt weer een week lang gebruik van je WakaWaka lamp. Zo hoef je geen dure solarlamp te kopen maar kun je betalen naar gebruik en heb je toch toegang tot veilige energie. En je kunt je telefoon opladen aan de WakaWaka zonder naar een oplaadwinkel te hoeven. Een dag in de zon geeft zo'n 150 uur aan licht. Iedereen winst!


"In de Sahara is een 90% mobiele telefoniedekking maar slecht 10% elektriciteitsdekking. Dus we kunnen het tegoed gemakkelijk via sms versturen. En de mensen die in eerste instantie kaarsen of kerosinelampjes verkopen krijgen de mogelijkheid om de prepaidkaartjes te verkopen, dus die profiteren ook mee van dit model." 


Hoe werkt het?
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XMbkUq-HQ4c[/youtube]


En waarom geven ze de lampjes niet gewoon cadeau? 


"In rampgebieden werken we succesvol met het weggeven (Buy one, give one) van WakaWaka's maar in Rwanda gaat het om mensen die genoeg middelen hebben om energiegebruik te betalen. Alleen de aanschafprijs is vaak te hoog, daar biedt dit model een oplossing voor. Op deze manier krijgt men de gelegenheid een lampje langzamerhand af te betalen en er in de tussentijd toch gebruik van te kunnen maken." Iedereen winst!


Trouwens, zelf ook wel eens last van een lege smartphone? Met de WakaWaka Power laad je je telefoon makkelijk weer op met zonne-energie. 


ww_square_rwMeer weten?
Bekijk de website van WakaWaka in Rwanda
Beluister het interview van BNR met WakaWaka over dit nieuwe concept
Lees het artikel 'Innovatief solarlampje verovert de wereld


Bron: WakaWaka News & interview WakaWaka bij BNR 


 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •