Artikelen

Vandebron: zonne-energie rechtstreeks van je buur

Steeds meer huishoudens investeren in zonne-energie, maar omdat de overgeproduceerde energie wordt teruggeleverd aan een traditioneel energiebedrijf, loont het amper om zonnepanelen te installeren waarmee op jaarbasis meer wordt opwekt dan ..

Gepubliceerd op 6 maart 2015

Steeds meer huishoudens investeren in zonne-energie, maar omdat de overgeproduceerde energie wordt teruggeleverd aan een traditioneel energiebedrijf, loont het amper om zonnepanelen te installeren waarmee op jaarbasis meer wordt opwekt dan het eigen verbruik.

Rechtstreeks van je buur
Social enterprise Vandebron begon een jaar geleden als marktplaats voor duurzame energie waar onafhankelijke producenten van duurzame energie, met bijvoorbeeld een windmolen, hun energie rechtstreeks aan consumenten kunnen verkopen. Vandebron stelt de marktplaats nu ook open voor particulieren.

Het Vandebron Zonnecollectief bundelt alle daken die schone energie overproduceren en verkoopt deze energie gezamenlijk, als één collectief.

Image from the old websiteLuister hier Luister hier: Aart van Veller (mede-oprichter Vandebron) bij BNR [/caption]

Afnemen én aanbieden
Aan het Zonnecollectief kan iedereen deelnemen, zowel mensen die zonne-energie willen afnemen als mensen die zonne-energie willen verkopen. Dat werkt heel simpel; Het enige dat een deelnemer hoeft te doen is inschrijven. De kale stroomprijs (exclusief belastingen en toeslagen) die afnemers betalen, komt voor 100% toe aan de eigenaren van de zonnepanelen. De terugleververgoeding wordt daarmee voor nu 10,5 cent per kWh, de hoogste terugleververgoeding voor particulieren.

Gamechanger
“We willen de gamechanger zijn die de markt nodig heeft. Er zijn genoeg mensen die investeren in schone energie, daarvoor willen we een betere prijs faciliteren door simpelweg vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Zo wordt het aantrekkelijker om meer te produceren dan je zelf nodig hebt.”  
Zegt Remco Wilcke, mede-oprichter Vandebron. 

“De meeste huishoudens met zonnepanelen produceren maar een beetje over, zelden genoeg om een ander huishouden op aan te sluiten. Maar door alle daken te bundelen, kunnen we wel huishoudens aansluiten.”

Doordat de levering van de energie via het landelijke elektriciteitsnet gaat is de levering van energie gegarandeerd. De kilowatturen worden op jaarbasis afgerekend. Zowel afnemende als producerende huishoudens kunnen zich melden op Vandebron Zonnecollectief.

vandebron_hoewerkthet

 

 

 

 

 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •