Artikelen

Tony's blog: Waar komt toch die cacao vandaan? (deel 2)

Beste chocolade-liefhebber, natuurlijk wist je al dat wanneer je Tony’s Chocolonely chocolade eet, je bijdraagt aan een betere wereld. Maar we willen je graag meer vertellen over het productieproces van deze eerlijke repen. In de serie blogs van Tony.

Gepubliceerd op 14 april 2014

Beste chocolade-liefhebber, natuurlijk wist je al dat wanneer je Tony’s Chocolonely chocolade eet, je bijdraagt aan een betere wereld. Maar we willen je graag meer vertellen over het productieproces van deze eerlijke repen. In de serie blogs van Tony’s lees je wat er schuilgaat achter deze social enterprise. Veel leesplezier, en neem er een stukje chocola bij… Dit is deel 2. (Bij het begin beginnen? Lees hier deel 1)


"Nu je in het eerste deel hebt kunnen lezen over de boerencoöperaties waar wij onze cacao rechtstreeks van inkopen is het tijd om een stapje verder te gaan. Dus lees je in dit blog hoe het er aan toe gaat in de havens en doen ze uit de doeken hoe ze jou precies kunnen vertellen waar de cacao in jouw reep vandaan komt.


Elke boon een nummertje
Onze cacao komt voor 30% uit Ghana en 70% uit Ivoorkust. Wanneer de cacaobonen in Ghana en Ivoorkust zijn afgeleverd bij de haven hebben ze nog een lange weg te gaan voordat wij er chocolade van kunnen maken. Om ervoor te zorgen dat we jou straks daadwerkelijk kunnen vertellen van welke cacaobonen onze chocoladerepen gemaakt zijn worden de zakken met cacao tijdens de rit van de boerencoöperatie naar de haven al genummerd.


tony's_indehavenIn de haven
Wanneer de cacao in de haven is aangekomen, zijn de bonen nog steeds in handen van onze lokale partner. Hij zorgt ervoor dat onze bonen in een aparte loods worden opgeslagen. Dit is bijzonder, omdat de meeste cacao wordt verhandeld als bulk-commodity: de cacaobonen belanden dan in de haven op één grote hoop waardoor de afkomst van de bonen niet te herleiden valt. Wij vinden het natuurlijk wel belangrijk om te weten waar onze cacao vandaan komt. Pas dan kun je investeren in een langdurige relatie met de producerende boeren. Een belangrijke stap op weg naar 100% slaafvrije chocolade.


tonys_kwaliteitKwaliteit….check!
Voordat de bonen het land verlaten, worden ze grondig onderzocht door kwaliteitscontroleurs. Ten eerste wordt een steekproef gehouden om te kijken of de bonen groot genoeg zijn. Dat is belangrijk voor de smaak, omdat bonen van gelijke grootte straks ook gelijkmatig geroosterd worden. Zitten er kleine boontjes bij, dan worden die te lang geroosterd, waardoor chocolade bitter gaat smaken. De uitgesorteerde, te kleine bonen worden meestal lokaal verder verwerkt, bijvoorbeeld tot cacaopoeder en -boter. Ten tweede wordt er een cut-test gedaan. Daarbij worden 100 bonen opengesneden om te kijken of ze goed zijn gefermenteerd en gedroogd. Het is heel belangrijk dat de bonen droog genoeg zijn voordat ze aan hun grote zeereis beginnen. Anders kunnen ze gaan rotten. En daar wordt helemaal niemand blij van. Ten derde wordt het papierwerk gecheckt, zodat we er zeker van zijn dat de certificering juist is en dat de herkomst van de bonen klopt.


Bijna in je reep
Als we dit schrijven is er net weer een lading bonen uit Ivoorkust netjes afgeleverd bij Barry Callebaut. Één zeecontainer bevat ongeveer 25.000 kilo cacaobonen. Daar kunnen we weer voor een paar maanden Tony’s repen van maken. Deze bonen kun je vanaf april ongeveer in je reep verwachten. Maar voordat het een Tony’s reep is, gaan onze chocolademakers in België er nog mee aan de slag. Wat zij doen lees je in ons volgende blog. Dan blikken we meteen samen met jou terug op het hele inkoopproces. Spannend!"

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •