Artikelen

Terugblik Startersdag Ondernemen met je Buurt

Na een succesvolle eerste editie hebben wij weer een startersdag georganiseerd in het Krachtstation in Utrecht! Tijdens de sessie vertelden verschillende sprekers over hun ondernemingen en hoe het proces voor hen eruitzag bij het realiseren van hun bewonersinitiatief. 

Gepubliceerd op 9 juni 2022

Het opstarten van je bewonersbedrijf
Als eerste Nathan Rozema, die vertelde over het opzetten van het Krachtstation Kanaleneiland. Een voormalig schoolgebouw waarin wonen, werken, en begeleiding worden gecombineerd.

Ook oprichter van Talentfabriek010, Mireille van den Berg gaf waardevolle tips over het opstarten van een initiatief in je wijk. Begin met het scannen van de wijk, wat zit er al? Zoek waar kansen liggen. Is er leegstaand vastgoed? Is er behoefte in de buurt aan een product of voorziening? En kijk ook waar jouw/jullie kracht ligt. Zoek ook naar goede voorbeelden. Er zijn je al zoveel initiatiefnemers voor gegaan, zowel nationaal als internationaal. Zij kunnen de successen en de valkuilen met je delen en je vooral inspireren en aanmoedigen door te gaan. Je staat er nooit alleen voor! Weet ook wanneer en waar je financiering kan aanvragen. Soms is die al beschikbaar in de beginfase, soms pas als je een uitgewerkt idee hebt.

Samenwerking
Bernice Kamphuizen nam ons mee in de wereld van het struikroven. Struikroven is het redden van bestaand groen uit voor-en achtertuinen en ze een nieuwe bestemming geven in de omgeving. Bernice vertelde hoe je de samenwerking tussen de gemeente en woningcorporaties van de grond krijgt. Probeer als beginnende initiatiefnemer met matchen van jouw Impact bij de taal en beleidsdoelen van je stakeholders. Bijvoorbeeld met de Sustainable Development Goals. Bernice gaf tot slot als gouden regel:

‘’Verleen je diensten altijd in opdracht van een opdrachtgever die je ervoor betaald. Wanneer je het een keer vrijwillig doet, dan zal je zien dat je daar meermaals om gevraagd wordt.’’
Bernice Kamphuizen,

Placemaking
Katusha Sol van de Buurtcamping sloot de startersdag af door te vertellen over placemaking en hoe je de juiste mensen verzamelt om mee te doen met jouw bewonersinitiatief. Hoe creëer je draagvlak? Start bij locatieonderzoek. Kijk wie er al zitten, met welke partijen je in gesprek kan en hoe ze mogelijk kunnen bijdragen.  Door verschillende partijen een rol te geven zorg je dat je verantwoordelijkheid deelt en de bekendheid groeit. Begin gewoon (klein). Vergader niet eindeloos, verlies jezelf niet in honderden versies van je plan. Maar maak jezelf zichtbaar door bijvoorbeeld buiten iets te beginnen, of maak een pop-up locatie zodat het iets tastbaars wordt. Als buurtbewoners kunnen zien wat je doet, geef je ze de gelegenheid aan te haken.

Met al deze kennis opgedaan was het uiteindelijk een geslaagde startersdag:

'' Inspiratie opdoen en leren van andere initiatieven. Goed om te weten dat er meer aan het ploeteren zijn ''
Deelnemer startersdag,

Wij willen graag alle deelnemers bedanken voor hun komst en wij hopen dat zij weer verder op weg kunnen met het opzetten van hun bewonersbedrijf! Er staan al meerdere workshops en programma's op de agenda, die je kunt bekijken zodra de website voor Ondernemen met je Buurt online zal staan.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •