Artikelen

Terugblik op Social Enterprise Café Zwolle

“Deze avond zie ik als het startpunt voor de beweging van sociaal ondernemerschap in Zwolle” trapte Rene de Heer, wethouder Economische Zaken af. En hiermee was de toon gezet in de Zwolse Creatieve Coöperatie!.

Gepubliceerd op 17 februari 2016

“Deze avond zie ik als het startpunt voor de beweging van sociaal ondernemerschap in Zwolle” trapte Rene de Heer, wethouder Economische Zaken af. En daarmee was de toon gezet in de Zwolse Creatieve Coöperatie. Hier maakten geïnteresseerden en ondernemers donderdagavond kennis met sociaal ondernemers en de principes van sociaal ondernemerschap.

Social Enterprise Cafe Zwolle.jpg

Koplopers van de economie
Maar hoe begin je nou eigenlijk een social enterprise? Mark Hillen, oprichter van Social Enterprise NL, nam het publiek mee in de aanvliegroute; het begint allemaal met een maatschappelijk vraagstuk dat je wilt aanpakken.

Volgens Hillen zijn bedrijven met een grote maatschappelijke missie in de samenleving de koplopers van de economie. “Neem Tony’s Chocolonely. Dit bedrijf werd in het begin niet serieus genomen toen het kinderslavernij tegen wilde gaan en de Afrikaanse cacaoboeren een eerlijke prijs betaalde. Op dit moment heeft Tony’s Chocolonely een groter marktaandeel dan Verkade.” Daarnaast ziet Social Enterprise NL door het jaarlijkse onderzoek dat ze uitvoeren onder de leden, dat de social enterprises harder groeien dan het gemiddelde MKB.

Gekapt hout gered van de versnipperaar
Een goed voorbeeld van een social enterprise is het Zwolse Binthout. Deze onderneming maakt, in samenwerking met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, designproducten van Nederlands en Hollands hout. Hout dat niet versnipperd wordt, maar een herbestemming krijgt in design. Karst Klein, oprichter van Binthout, vertelt hoe Binthout is ontstaan: “De creativiteit en ervaring van Cor Wobma (medeoprichter Binthout) als industrieel ontwerper en de knowhow en liefde voor hout van mij vormen samen de basis van Binthout.”

Sociale missie centraal
Het Social Enterprise Café laat zien dat je op verschillende manieren maatschappelijk kunt ondernemen, maar dat er ook dat er heel wat bij komt kijken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de stakeholders, transparantie, winst, en hoe behoud je de balans tussen financiële en maatschappelijke doelstellingen. Aanwezigen gingen in discussie met de lokale sociale ondernemers achter Cycloon, Pure Africa, Binthout, Joustra Herstoffering en Victoplast. Zo ging Famke Bakker van Cycloon met geïnteresseerden in discussie over hoe je op een goede manier om kan gaan met groei en maatschappelijke impact. Hoe blijf je vasthouden aan de kernwaarden? Gemeente Zwolle ging aan de discussietafel in gesprek over hoe sociaal ondernemerschap verder te stimuleren bij de lokale en landelijke overheid.

Enough food for thoughts.
Donderdag 12 mei staat het volgende Social Enterprise café gepland, dit keer in Tilburg! Ben je erbij? Geef je op via deze link.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •