Artikelen

'Recht op de monday morning blues'

"De verwachting was dat we allemaal steeds minder zouden gaan werken. Maar dat is niet zo. Wel heeft werk een hele andere betekenis gekregen." In een volledig donkere ruimte luisteren zo’n 16 werkgevers naar de overwegingen van Mark Hillen..

Gepubliceerd op 9 november 2015

"Iedereen heeft recht op de monday morning blues"

“De verwachting was dat we allemaal steeds minder zouden gaan werken en uiteindelijk zelfs helemaal niet meer zouden werken. Maar dat is niet zo. Wel heeft werk een hele andere betekenis gekregen. Werk is een deel van onze identiteit geworden.” In een volledig donkere ruimte luisteren zo’n 16 werkgevers naar de overwegingen van Mark Hillen, oprichter van Social Enterprise NL. Op uitnodiging van het Leidse DZB zijn we bij elkaar om te praten over het betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dat we daarvoor in het donker zitten is een logisch gevolg van het onderwerp. De cruciale vraag bij het betrekken van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt is hoe je van een achterstand een kracht maakt. Bij restaurant Ctaste werken blinde obers, die ziende mensen helpen bij het ervaren van dineren in het donker. Een unieke ervaring die al je zintuigen prikkelt.

Duurzame arbeidsplaatsen

Vanuit Leiden is ook Wethouder van Werk en Inkomen Marleen Daamen naar Ctaste gekomen. In het kader van de nieuwe participatiewet is de regio Leiden op zoek naar duurzame arbeidsplaatsen. En niet alleen omdat het moet van de wet, maar omdat arbeid voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn, vind Daamen. “Duurzame arbeidsplaatsen zijn nodig, om iedereen te betrekken. We kennen allemaal de monday morning blues, maar er zijn mensen die ‘m maar al te graag zouden hebben. Werk geeft invulling en voldoening. Het is belangrijk dat er voor iedereen arbeid beschikbaar is.”

Waarom werken?

“Zo’n 100 jaar geleden werkte meer dan 70% van de Nederlandse arbeidspopulatie in de landbouw. Door mechanisering is de productie enorm toe- en het aantal banen afgenomen. Anno 2015 is nog maar 1,5% van de arbeidspopulatie werkzaam in de landbouwsector. Werken heeft een andere betekenis gekregen, werken geeft invulling aan ons bestaan en het is een manier om bij de maatschappij betrokken te zijn.” In het donker krijgt de presentatie van Mark Hillen een filosofisch karakter. Bedachtzame vragen klinken op in het donker, maar ook vallen er rustgevende stiltes. Er wordt goed nagedacht over de vraag wat arbeid nou precies is. 

Unieke mogelijkheden

Alle aanwezige werkgevers werken via DZB met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En allemaal zijn zij daar enthousiast over. Het gaat om het benutten van unieke mogelijkheden die ieder mens heeft. Zoals de autoriteitschuwe schoonmaker die zijn werk zeer secuur doet (en de leidinggevende die leert om afstand te houden), de autistische ict-tester niet uit zijn concentratie te krijgen is en de door een burnout gevloerde ondernemer die zijn kracht weer vindt.

Iedereen werk, iedereen winst 

‘Iedereen werk, iedereen winst’ is de titel van het boek dat Mark Hillen heeft geschreven, en een belangrijk thema in onze huidige maatschappij. Zolang er voor steeds meer banen scholing en opleiding wordt gevraagd, zullen ook steeds meer mensen de aansluiting missen. En dat betekent aansluiting in sociale contacten, in zelfstandig leven en voor jezelf kunnen zorgen. Werk is belangrijk voor eigenwaarde en voor betrokkenheid bij de maatschappij. En daarbij kunnen mensen met specifieke mogelijkheden ook een inspiratie voor anderen zijn. Door hun concentratie, toewijding of andere krachten. Zoals de blinde ober van Ctaste, die met zijn getrainde zintuigen feilloos sfeer en behoeften van zijn gasten aanvoelde. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •