Artikelen

Op naar Social Enterprise Stad Zwolle?!

Zwolle is de thuisbasis van toonaangevende sociale ondernemingen als Cycloon en Binthout en als het aan het gemeenteraadslid Jolien Elshof-Rook (ChristenUnie) ligt dan kiest de gemeente de komende jaren vol voor sociaal ondernemerschap.

Gepubliceerd op 21 januari 2020

Door Stefan Panhuijsen | Directeur Social Enterprise NL

In de zomer van 2019 diende zij het initiatiefvoorstel Social Enterprise Stad Zwolle in, op 2 december 2019 ging de gemeenteraad hierover in debat. Daar kwamen de raadsleden tot de conclusie dat zij meer informatie nodig hebben om hun standpunt te bepalen. En zo kwamen maandagavond 13 januari j.l. ‘experts’ van heinde en verre samen in het gemeentehuis van Zwolle om vragen van raadsleden te beantwoorden. Wat viel op en wat zijn de belangrijkste lessen van deze bijeenkomst?

Compleet Initiatiefvoorstel
Eigenlijk is het vreemd dat de gemeenteraadsleden behoefte hadden aan meer informatie. Het Initiatiefvoorstel van Elshof-Rook is namelijk erg compleet. Wat sociale ondernemingen zijn; waarom het zinvol is voor de gemeente Zwolle om hier op in te zetten en wat de gemeente dan kan concreet doen? Het komt allemaal terug in het Initiatiefvoorstel dat afsluit met tien concrete en haalbare actiepunten. Het lezen waard (link).

Houtzagerij Binthout

Van Europese steun tot garantiestellingen
Waar zit de pijn dan precies in de relatie met gemeente voor sociale ondernemingen? Wat betekent dit voor de rest van het MKB? Wat kunnen we leren van andere gemeenten? Kan de gemeente garantiestellingen instellen voor sociaal ondernemers? Zijn er mogelijkheden tot Europese steun? De gemeenteraadsleden maakte gretig gebruik van de aanwezige expertise van onder andere van Happy Tosti, De Stadsgarage Haarlem, Publiek Ondernemen, KplusV, Buurauto en uiteraard de Zwollse koplopers Cycloon en Binthout. Karst Klein (Binthout) benadrukte de invloed van de raad: “Dankzij jullie hebben we eerder 2.000 Essen kunnen redden van de versnipperaar en tot mooie producten omgevormd.”

Nu aan de slag
De aanwezige experts waren positief over het voorstel van Elsfhof –Rook en zij waren nadrukkelijk bereid hun kennis te delen om het voorstel tot een succes te maken. Uiteraard hebben alle aanwezige Raadsleden een exemplaar van het Zakboek Sociaal Ondernemerschap voor ambtenaren (link) ontvangen. Wat mij betreft pakt Zwolle nu door. Het college reageerde eerder voorzichtig op het voorstel, vrij vertaald: ja we gaan wat doen, maar vooral niet te veel. Dat is een gemiste kans. Het voorstel van Elshof-Rook is goed uitgedacht en met de aanvullingen vanuit de informatieronde zijn alle ingrediënten aanwezig om van Zwolle een hotspot voor sociale ondernemingen te maken en zo tot een inclusief en circulair Zwolle te komen.

Cycloon Post & Fietskoerier

 


Lees hier het gehele initiatiefvoorstel: Social Enterprise Stad Zwolle 2018-2022. Sociaal ondernemen verbeteren in jouw gemeenten? Kijk voor de juiste tools en informatie in het Zakboek.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •