Artikelen

Op bezoek bij dorpscoöperatie Esbeek

Zitten de oplossingen voor de grote uitdagingen van deze tijd in 'het kleine'? Dat gevoel bekroop Stefan onlangs bij een bezoek aan de dorpscoöperatie Esbeek georganiseerd door de LSA (bekijk hun hele zomertour). Stefan vertelt meer over dit bezoek. 

Gepubliceerd op 18 augustus 2021

"Begin jaren 2000 zag een groep bewoners dat er iets anders moest om het dorp van +/- 1200 inwoners leefbaar te houden. De trigger voor actie? Het dorpscafé Schuttershof dat dreigde te sluiten. En dat in een dorp waar carnaval tot het jaarlijks hoogtepunt behoort. Dan maar zelf het café kopen. Via crowdfunding (op basis van certificaten van aandelen) legde het dorp in no time 3 ton bijeen, de bank deed de rest. Het café is inmiddels al vele jaren succesvol in beheer van de dorpscoöperatie. Een gezond staaltje sociaal ondernemerschap zoals voorzitter van de coöperatie dat zelf noemt.

Recht naast het Schuttershof staat een mooie kerkje. Of God is verdwenen uit Esbeek weet ik niet, maar net zoals op zoveel plekken in het land stond die al even leeg. En dat terwijl het schoolgebouw ernaast sterk verouderd was. De oplossing? Precies, de school (samen met de kinderopvang en BSO) in de kerk. Geen gemakkelijk operatie, maar binnen het dorp was de expertise – van een architect tot iemand met kennis van EU fondsen – aanwezig om dit mogelijk te maken. Het resultaat is prachtig en een bezoek aan Esbeek waard.

Zo´n hecht dorp, dat kan intimiderend zijn voor nieuwe inwoners (terwijl die juist hard nodig zijn), maar ook daar wordt aan gedacht. Zij krijgen alle nieuwe inwoners een tas met welkomstcadeaus en worden ze uitgenodigd om actief te worden binnen de coöperatie.

In deze tijden waar de problemen met de dag groter lijken te worden biedt Esbeek een verfrissend perspectief. Woningnood wordt anders als je bewoners een stem geeft bij bestemmingsplannen. De school wordt van energie voorzien door zonnepanelen op het pand ernaast. En ga zo maar door. En dit gebeurt natuurlijk niet alleen in Esbeek, maar op vele plekken in het land. De combinatie van lokaal eigenaarschap en ondernemerschap zorgt voor leefbare gemeenschappen. Dat haalt nog (te) weinig de krantenkoppen. Daarom ook erg blij dat wij vanuit Social Enterprise NL samen met de LSA, Stichting DOEN, de KNHM en vele anderen de komende jaren via verschillende projecten deze beweging een groter podium mogen geven."

  • > Een van die projecten is het Social Finance for Community Based Social Enterprises project. Dit is een meerjarig project waarin we de toegankelijkheid van financiering voor BewonersBedrijven willen vergroten. Wij geloven dat BewonersBedrijven een maatschappelijke meerwaarde leveren in een samenleving waar mensen betrokken zijn bij elkaar en hun omgeving. Ze fungeren als een belangrijke ontmoetingsplaats in de wijk waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, leren en zich ontwikkelen. Meer weten over dit project? Lees hier verder.
     
  • > Een ander project start na de zomer samen met LSA Bewoners met dank aan een schenking van De Nationale Postcode Loterij. We gaan de komende drie jaar werken aan het versterken van de lokale wijkeconomie. We zetten een innovatief programma van training en support op voor de professionalisering van BewonersBedrijven. Binnenkort meer hierover, maar lees hier alvast het persbericht. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •