Artikelen

Nog lang geen komkommertijd voor Willem & Drees

Willem & Drees zorgt ervoor dat lokaal geteelde producten terecht komen bij supermarkten in de buurt. Dat is wel zo duurzaam: er groeit genoeg in Nederland en er kan flink worden bespaard op vervoerskosten en koeling als het fruit maar korte tijd o..

Gepubliceerd op 31 juli 2013

Willem & Drees zorgt ervoor dat lokaal geteelde producten terecht komen bij supermarkten in de buurt. Dat is wel zo duurzaam: er groeit genoeg in Nederland en er kan flink worden bespaard op vervoerskosten en koeling als het fruit maar korte tijd onderweg is. In 2009 begonnen ze in de buurt van Amersfoort maar langzamerhand veroveren ze heel Nederland met lokaal groente- en fruitaanbod. Dat betekent wel dat ze nu op volle toeren draaien: aardbeien, kersen en bramen zijn nú rijp en moeten nú naar de winkels. Geen komkommertijd dus, voor deze social enterprise. 


Image from the old websiteBlauwe bessen uit Vriezenveen Blauwe bessen uit Vriezenveen[/caption]

Lang vooruit plannen is er niet bij. Afhankelijk van de oogst en van het weer toeren ze met eigen bussen -en als het moet met gehuurde bussen- tussen de telers en de verkooppunten. Inmiddels hebben ze 80 telers die hun ideaal ondersteunen en verstand hebben van verbouwen en oogsten. Lang niet alle telers hebben het nu druk, sommigen zijn pas in een ander seizoen aan de beurt. Nu is het de tijd van het zachte zomerfruit en ze draaien dan ook overuren om dat vers bij de supermarkten te krijgen. 


Drees: “Het wordt dit weekend warm, er is dan gelijk meer vraag naar zomers fruit als aardbeien en kersen. Wij zitten morgen bij de telefoon om met telers te bellen wat we allemaal af kunnen nemen.”


In de zomermaanden rijden niet alleen de vaste chauffeurs maar moet er wat extra capaciteit worden ingezet met studenten en andere flexibele krachten. Zij rijden heen en weer tussen de telers met zomergroenten en -fruit en de ruim 150 aangesloten supermarkten. Het kan dus zomaar zijn dat je vanavond ineens met een bakje blauwe bessen van ze thuiskomt. Bekijk hier waar je het seizoensfruit van Willem & Drees in jouw buurt vindt.


Image from the old websiteGele en ronde courgettes Gele en ronde courgettes[/caption]

Willem & Drees is consequent. Ze brengen de oogst naar de dichtstbijzijnde verkooppunten. Dat betekent dat ze in het oosten van het land kersen eten uit die regio. Maar hoe klein Nederland ook is: aardappels doen het het beste op kleigrond en kersen het beste bij de grote rivieren. Als het niet anders kan, dán rijden ze een stukje om. Ze zetten zich in om een goede verdeling gemaakt om de afstand tussen de teler en de consumenten zo klein mogelijk te houden. Uiteraard zijn er uitzonderingen. In Nederland worden er bijvoorbeeld weinig artisjokken verbouwd en een artisjok uit Limburg voor een Noord-Hollander is dus relatief ‘lokaal’.


Naast de echte seizoensgroente en - fruit zijn er ook nog de zogenaamde ‘bewaargroenten’, aardappels bijvoorbeeld worden nu alleen nog maar geoogst als ze klaar zijn voor de verkoop. Anders blijven ze nog even in de grond. Je zou denken dat het na de pruimenoogst wel gedaan is met de drukte, maar eind augustus zijn de appelbomen alweer klaar voor de pluk. Geen rust dus, voor Willem en Drees, maar wel heel veel verse, lekkere én duurzame groenten en fruit. 


Social enterprise
Willem & Drees is een echte social enterprise: ze bouwden een businessmodel rondom hun ideaal: het stimuleren van het eten van lokaal geoogst voedsel. Nadat ze in 2009 met z'n tweeën begonnen is hun bedrijf in Cothen gegroeid naar (afhankelijk van de drukte) 30 man in dienst. Met hun onderneming maken ze de voedselketen transparanter (je weet immers precies waar je kers vandaan komt) en geven tegelijkertijd een gezicht aan al die Nederlandse telers van wie je misschien nog nooit gehoord had. Al met al een stimulans voor de Nederlandse land- en tuinbouw. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •